Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim-Jan Paauw, Paauw Lilies:

“We hebben ons dak met behulp van SDE+ maximaal volgelegd met zonnepanelen”

Tholen – Aan de Trappenberglaan in Rijnsburg zullen ze het wellicht wel weten, enthousiastelingen met een drone hadden het kunnen zien en ook in Poeldijk bij SolarNRG weten ze ervan, maar aan de grote klok heeft Paauw Lilies hun investering in 1100 zonnepanelen op het dak van hun verwerkingsruimte niet gehangen. Bewust, zo laat Wim-Jan Paauw van de 8,5 hectare grote leliekwekerij weten, want “de lelies, daar draait het om. De zonnepanelen maken onderdeel uit van het hele energieverhaal en dat het een duurzaam stukje energie oplevert, is daarbij mooi meegenomen.”

Door de Rijnsburgse leliekweker werd al enkele jaren naar de mogelijkheid van energieopwekking met zonnepanelen gekeken. Dat daarvoor SDE+ subsidie beschikbaar was, was in Rijnsburg bekend. “We zijn een aantal keer uitgeloot en hebben uiteindelijk op een goede terugleverprijs kunnen intekenen en de subsidie ontvangen.”

Verbruik grote ‘energievreter’ gedekt
Daarmee konden uiteindelijk 1100 panelen op het dak van de verwerkingsruimte worden geplaatst. “We hebben een flink dak en dat hebben we in overleg met SolarNRG maximaal vol gelegd”, legt Wim-Jan weten. “Op piekmoment wekken die panelen zo’n 300 Kwh op, waarmee wij onze stroombehoefte voor de koelcellen – ‘een grote energievreter’ – en bedrijfsstroom, zo’n 100 Kwh, invullen. De overige 200 Kwh leveren we terug op het net.”

Naast zonnepanelen maakt de leliekweker ook gebruik van een WKK. “’s Winters en ’s nachts, als onze belichting aanstaat, schijnt het zonnetje niet, hè, dus dan is er uit andere bronnen elektriciteit nodig”, is de simpele verklaring van Wim-Jan. “Maar als het zonnetje schijnt, dan geeft dat nu een extra fijn gevoel. Het is een stukje duurzame energieopwekking, dat past bij de maatschappelijke verantwoording die je in mijn ogen als ondernemer hebt en tegelijkertijd komt er ook nog wat geld mee binnen. Dat is natuurlijk ook welkom.”

Het echte geld, dat moet desalniettemin natuurlijk met de lelies verdiend worden. Daarvan worden er door het familiebedrijf, dat in 1923 het licht zag en dat inmiddels tot de grootste leliekwekers van Nederland is uitgegroeid, jaarlijks zo’n tien miljoen stelen geproduceerd. Lelies zijn een echt luxeproduct, waarvan het merendeel wordt geëxporteerd naar onder meer Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en het Verre Oosten. “We investeren continu in het kweken van nog mooiere en betere variëteiten, maar dus ook in onze bedrijfsvoering. De zonnepanelen, die maken daar onderdeel van uit.”

3 oktober informatieavond
Komend najaar opent wederom een subsidieronde van de subsidieregeling die voluit Stimulering Duurzame Energieproductie heet. Er is vijf miljard euro beschikbaar. Op 3 oktober zal er ’s avonds in Poeldijk in het magazijn van SolarNRG een informatieavond gehouden worden om wat dieper op de materie in te gaan. Ondernemers worden uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. Diverse specialisten zullen hun kennis en ervaringen met SDE+ en zonnepanelen delen, terwijl er uiteraard ook door de bezoekers zelf ervaringen gedeeld kunnen worden onder het genot van een hapje en een drankje. Aanmelden kan hier.

Voor meer informatie:
Paauw Lilies
www.paauwlilies.nl 

Wim-Jan Paauw
info@paauwlilies.nl 

SolarNRG
www.solarnrg.nl 

Piet Zwinkels
piet@solarnrg.nl  

Sander Noordermeer
sander@solarnrg.nl