Eetbare plant Physalis Puraviana in duurzame teeltpot genomineerd voor Greenovation Award

Mulders Sierteelt is samen met WPT Biobased met de inzending “Physalis Peruviana (Inca Goudbes) in duurzame Bolayo teeltpot” genomineerd voor de Greennovation Award. Deze award wordt uitgereikt tijdens door Royal Flora Holland tijdens de Trade Fair Aalsmeer 2019.

De Physalis Peruviana wordt gekweekt in de duurzame Bolayo teeltpot in plaats van een plastic teeltpot. Deze nieuwe teeltpot is gemaakt van een gepatenteerde combinatie van papier en biohars. Deze pot bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen en is biodegradeerbaar. Dit betekent dat de pot na gebruik gewoon in het GFT afval mag.

Om de plant duurzaam geteeld en volledig plasticvrij naar de consument te brengen, hebben diverse bedrijven een bijdrage geleverd aan dit project.

Piet en José Mulders van Mulders Sierteelt uit Middelbeers teelden reeds de Physalis Alkekengi, de niet-eetbare variant van de goudbesplant, maar de teelt van de eetbare variant wilde nog niet lukken. In Brazilië is het alsnog gelukt om uitgangsmateriaal te vinden van een soort die goed groeit en rijpt in het Nederlandse klimaat.

Naast de certificaten voor duurzaamheid, GlobalGAP FV en GRASP, heeft Mulders Sierteelt een bijenhotel op het erf en wordt het restwater opgevangen in een biosloot, gereinigd en hergebruikt. Hiervoor ontving Mulders Sierteelt in 2018 de Agrofoodpluim van de provincie Brabant.

WPT Biobased werkt al enkele jaren aan de ontwikkeling van de Bolayo teeltpot. Dit doet WPT Biobased samen met papierproducent Omni-pac en een spin-off van de Universiteit van Amsterdam die de biohars ontwikkelt. Hiermee heeft WPT Biobased reeds de titel Dé Nieuwe Held 2017 van VNO-NCW Westland-Delfland en een podiumplaats bij de Rabobank duurzame innovatieprijs 2018 gewonnen. De pot wordt het komende jaar in productie genomen en zal dan de markt betreden en beschikbaar zijn om de plastic pot te gaan vervangen.

Het verkoopconcept van de plasticvrije Inca Goudbes wordt compleet gemaakt met een plasticvrij, waterbestendige etiket van Joh. Enschede Amsterdam en een kartonnen tray. Hierdoor zijn alle elementen van plastic vervangen voor duurzame alternatieven van natuurlijke materialen.

Award
De Trade Fair Aalsmeer is van 6 t/m 8 november drie dagen hét epicentrum van de sierteeltsector. Royal FloraHolland wil verduurzaming in de sierteeltsector stimuleren en reikt daarom tijdens de Trade Fair Aalsmeer de ‘Greenovation Award’ uit. De Greenovation Award wordt uitgereikt in twee categorieën: Een duurzaam product en een duurzaam concept. Een vakjury beoordeelt de aanmeldingen en bepaalt of het product of concept wordt genomineerd voor de Greenovation Award. De vakjury bepaalt eveneens 50% van de eindbeoordeling. De andere 50% wordt bepaald door het (vak)publiek dat vooraf online kan stemmen.

bron: WPT Biobased


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.