Gemiddeld 5%, op naar 1,4 miljard

Eind omzetgroei zaadbedrijven Seed Valley nog niet in zicht

Wie vanavond tomaat of sla in de supermarkt koopt, heeft grote kans dat de zaden ervan afkomstig zijn van bedrijven uit Seed Valley. De regio in Nederland waar een groot aantal leidende bedrijven zijn gevestigd in de groenten- en bloemveredeling. Vanuit deze regio wordt de hele wereld voorzien van zaden voor de teelt van groenten en bloemen.

In totaal werken er bij de veredelings- en zaadtechnologiebedrijven in Noord-Holland meer dan 2500 mensen. Uit de laatste cijfers blijkt dat de gezamenlijke werkgelegenheid in de regio de komende jaren met gemiddeld 6% blijft stijgen. Een economisch belangrijke sector voor Nederland en de wereld en dat in 'ónze voortuin', zoals ze bij Seed Valley graag benadrukken.

Helft 's werelds grootste zaadbedrijven in Seed Valley
Nieuwe cijfers bevestigen dat Seed Valley de bloeiende kraamkamer van de wereld is als het gaat over de ontwikkeling van nieuwe groenten- en bloemenrassen. Afgelopen maand heeft BDO, in opdracht van Seed Valley, onderzoek gedaan naar de gezamenlijke omzet en werkgelegenheid van de veredelings- en zaadtechnologiebedrijven. Daarvoor leverden de bedrijven zelf gegevens aan.

De afgelopen 10 jaar steeg de omzet jaarlijks met gemiddeld 7%. Deze groei zet door. Uit de laatste peiling blijkt dat de omzet de komende jaren met gemiddeld 5% stijgt naar ruim 1,4 miljard. De wereldhandel van groente- en bloemenzaden wordt sterk gedomineerd door tien zaadbedrijven. Vijf van hen hebben hun hoofdkwartier of onderzoeksfaciliteiten in Seed Valley.

Om de groei van de bedrijven te realiseren nemen de Seed Valley bedrijven jaarlijks zo’n 300 nieuwe collega’s aan. Op diverse niveaus en binnen verschillende vakgebieden. Van onderzoek & veredeling tot sales en HR.

Hightech onderzoek onmisbaar: gemiddeld 14% in R&D
Om een voorsprong te behouden op de wereldmarkt investeren bedrijven in Seed Valley gemiddeld 14% van hun omzet in onderzoek en nieuwe technieken. Dit is nodig voor de ontwikkeling van rassen die een hogere opbrengst geven, resistent zijn tegen ziektes en lekkerder smaken.

Het klassieke veredelingsproces van kruisen en selecteren wordt ondersteund door moderne technieken waarmee onder andere het DNA van een plant wordt geanalyseerd. Op zoek naar de aanwezigheid van gewenste eigenschappen. Daarmee verloopt het veredelingsproces vele malen sneller. Waar het voorheen 10-15 jaar duurde om een resistent ras op de markt te brengen, kan dat nu soms in 5-10 jaar. De investeringen liggen aanzienlijk hoger dan in andere sectoren. Het kennisniveau van medewerkers is dan ook hoog. Bijna de helft van alle medewerkers heeft een hbo- of een universitair diploma.

Seed Valley krijgt internationaal bezoek
De bedrijven zijn actief in 35 landen. Vanuit alle continenten en klimaatzones bedienen zij de wereldmarkt op maat. Jaarlijks, tijdens de open dagen, krijgt Seed Valley bezoek van duizenden internationale klanten. In de laatste week van september is Seed Valley het internationale podium waar vakgenoten van over de hele wereld kennismaken met de nieuwste rassen en technieken op het gebied van plantenveredeling. Dit jaar vinden de open dagen plaats van 24-28 september. Voor meer informatie, klik hier.

Seed Valley
Seed Valley is de aanduiding voor het wereldwijde centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie, gelegen in het noorden van Noord-Holland. Meer dan veertig innovatieve bedrijven ontwikkelen hoogwaardige rassen en nieuwe technologie voor de groenten- en sierbloementeelt.

Het samenwerkingsverband Seed Valley werd tien jaar geleden in het leven groepen toen de veredelingsbedrijven problemen kregen met het aantrekken van geschikte medewerkers. Onder de vlag van Seed Valley worden toekomstige werknemers enthousiast gemaakt om een opleiding en een carrière te kiezen in de zaadindustrie.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.