terugblik Flower Science meets Wageningen University & Research.

Telers en onderzoekers buigen zich over de bol

Onderzoekers en bollentelers kwamen donderdag 12 september samen in Lisse bij Flower Science meets Wageningen University & Research. Tijdens de drukbezochte bijeenkomst werden de laatste resultaten van verschillende bollenonderzoeken gepresenteerd en konden telers hun vragen kwijt bij de onderzoekers.


Klik hier voor meer foto's van de bijeenkomst

Barry Looman van het bollenteam van Wageningen University & Research gaf tijdens een plenaire opening van de Flower Science bijeenkomst bij CNB aan dat de onderzoekers weliswaar tegenwoordig in Bleiswijk zitten maar dat het onderzoek gewoon doorgaat. Ze verwees naar lopende projecten als energiebesparing én Bollenrevolutie 4.0, waarbij wordt gewerkt aan het gebruik van data, de bouw van een ziekzoeker en het inzetten van camera’s onder meer om latent zuur te ontdekken. Daarnaast staan er nieuwe projecten op stapel. Zo is het voorstel voor Bollencoaster, een project om te kijken hoe de tijdens de verwerking ‘míshandelde’ bollen beter beschermd kunnen worden, ingediend. Ook ligt er een onderzoeksplan zodat telers met schoon materiaal beginnen en schoon eindigen. Looman: “Het bollenteam is acht mensen sterk. De WUR heeft zesduizend mensen, voornamelijk onderzoekers, die we nu opzoeken.”

Tegelijk met de aankondiging van de nieuwe onderzoeken werd het project Het Nieuwe Verwerken afgesloten. Dit project heeft het gebruik van actief chloor voor het ontsmetten van bollen opgeleverd, een alternatief voor het verboden formaline. Het schuimen van bollen waardoor verspreiding van schadelijke bacteriën en virussen wordt voorkomen, het energiezuinig bewaren van bollen in ‘supergaasbakken’ en de ontdekking van het zichtbaar maken van latent zuur zijn eveneens resultaten. Ook werd tijdens de Flower Science bijeenkomst het laatste en veertiende boek van de Bollenacademie gepresenteerd.

Aan de overkant van de straat, bij Hobaho werd de bijeenkomst voortgezet met acht presentaties van wetenschappers over lopende onderzoeken.

Auteur: Flower Science


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.