Turkije: Ankara gaat geen planten en bomen meer importeren

De gemeente Ankara gaat inwoners aanmoedigen om inheemse planten en bomen te telen om geld te besparen en het huidige handelstekort omlaag te brengen.

In samenspraak met de sector heeft de net gekozen burgemeester Mansur Yavas met de relevante afdelingen van de gemeente besloten welke planten en bomen geschikt zijn voor het lokale klimaat.

De directeur van de Milieubescherming in Ankara, Hasan Muhammet Guldas: “Ons gemeenschappelijke doel is om onze hoofdstad te versieren met de meest geschikte planten en bomen op de meest mogelijke financieel verantwoordelijke manier. Dat is waarom we een bijeenkomst hebben georganiseerd met alle relevante groepen om de planten en bomen te bespreken die in het klimaat van Ankara kunnen overleven en weinig onderhoud nodig hebben. We proberen transparant te zijn in dit proces en dit is de eerste van de vele bijeenkomsten die we organiseren om deze kwestie te bespreken.

"We gaan de telers in het land steunen. Zo willen we bijvoorbeeld projecten ontwikkelen die de binnenlandse productie vergroten en hen naar de juiste producten te leiden op de meest kostenefficiënte wijze."

De directeur van de Plattelandsdienst, Yildirim Samil Ozden, voegde toe: “Het gebruik van lokale zaden, gewassen en planten is essentieel voor onze nationale economie. Het is niet logisch om bomen te importeren zonder te kijken naar de prijs en of de variëteit geschikt is voor het klimaat in Ankara. Deze aankopen worden alleen maar gedaan om de aandacht van consumenten te trekken, maar dit creëert problemen voor ons budget."

Er waren ook telers en zaadproducenten aanwezig bij de bijeenkomst, en zij lieten weten dat ze al veel geïmporteerde variëteiten telen in hun faciliteiten, en dat ze de capaciteit en technische mogelijkheid hebben om nieuwe variëteiten te gaan telen als de gemeente dat wil. De telers zeiden daarnaast dat dit de eerste keer is dat de gemeente hen bij dit proces betrekt, en dat ze graag willen helpen door hun expertise en productkennis in te zetten om de meest geschikte planten en bomen te identificeren.

Prof. Dr. Halim Percin, professor Agrarische Wetenschappen bij de Ankara University vertelt: "Dit is een zeer positieve ontwikkeling en een belangrijke stap om één van de belangrijkste problemen in onze sector op te lossen: importplanten en -bomen. We zijn een land met een sterke agrarische productie en we moeten dit probleem zo snel mogelijk oplossen door lokale telers te steunen."

De voorzitter van de Turkse telersvereniging, Ahmet Dundar, was ook aanwezig bij de bijeenkomst: "Het is een heel goed begin om alle belangrijke spelers in de sector bijeen te brengen. Nu moeten we de fouten uit het verleden gaan herstellen. We hebben tijdens de bijeenkomst gezien dat er absoluut geen noodzaak is aan importplanten of -bomen. We kunnen met hetzelfde budget op een gebied telen dat 5-6 keer groter is wanneer we uitsluitende binnenlandse producten gebruiken. We moeten ons ook gaan richten op bomen en planten die niet veel water nodig hebben. Hopelijk zullen we de komende jaren de vruchten van ons harde werk kunnen plukken. We gaan als land niet alleen geld besparen, maar ook binnenlandse telers steunen en werkgelegenheid creëren voor veel mensen."

Bron: Yeni Akit


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven