Teler kan extra vergoeding voor snelwegvuil op kas vergeten

Mooi allemaal die verlengde snelweg A4, maar wat als daardoor je kas constant sneller vuil wordt en er dus meer schoonmaakkosten moeten worden gemaakt? Een teler in Lepelstraat strijdt al jaren voor extra 'nadeelcompensatie', maar kan dat nu wel vergeten. De Raad van State heeft op 11 september in een hoger beroep het verzoek ongegrond verklaard. 

Het gaat in de zaak om een drietal percelen waarop kassen staan in het Brabantse Lepelstraat. Na het doortrekken en om Steenbergen heen leggen van de A4 worden die kassen extra snel vuil. Het gevolg is dat de kas daardoor minder licht doorlaat.

Vuil op kas en in bassin
Volgens de teler, of appellante zoals dat in deze beroepszaak dan heet, moet er sinds de aanleg vaker gereinigd worden en moeten er vaker ongewenste planten en onkruid uit het waterbassin geplukt worden. Dat laatste omdat Rijkswaterstaat volgens de teler enkele percelen langs de verlengde A4 niet goed onderhoudt. 

In 2013 werd een eerste schadeverzoek door de teler ingediend. Na drie jaren van procederen volgde daarop uiteindelijk een vergoeding van ruim 21.000 euro en een berisping voor de betrokken minister van Infrastructuur en Waterstaat. Die schadevergoeding moest het twee keer extra reinigen van de kas tijdens de aanleg van de snelweg afdekken.

Jaarlijkse extra kosten niet gedekt
Maar daarmee is niet het jaar op jaar extra reinigen van de kas gedekt. Volgens de Raad van State is dat bedrag, door de teler wordt ruim 3.000 euro genoemd, niet hoog genoeg om voor vergoeding in aanmerking te komen. In verhouding kosten die volgens de Raad 'relatief beperkt' zijn afgezet tegen de omzet in je jaren 2009-2011.

Verder wordt er op een drempel gewezen die gehanteerd wordt in dit soort zaken. Tenslotte wordt erop gewezen dat bij het aankopen van een van de percelen in 2004 al mocht worden verwacht dat er vuil zou afkomen van de snelweg. Al in 1998 werd namelijk een trac├ębesluit voor aanleg goedgekeurd. 

Conclusie: de teler kan extra 'nadeelcompensatie' op zijn, of in dit geval haar, buik schrijven. 

Lees hier de hele uitspraak. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.