Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

‘Het is mogelijk: met tuinbouwafval een kas bouwen’

Het zou goed zijn als de tuinbouw werkt aan een voorbeeldproject van biobased bouwen. Dat stelden verschillende sprekers tijdens het mini-symposium ‘Tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’ in BlueCity in Rotterdam. Willem Böttger (Centre of Expertise Biobased Economy): “Zo is het technisch mogelijk om een kas te maken met biocomposieten in plaats van aluminium.” Het mini-symposium was georganiseerd door Biobased Greenport West-Holland in samenwerking met het programma BioBoost. 

De biobased economie biedt grote kansen voor de tuinbouw. Tuinbouwrestmaterialen kunnen namelijk op verschillende manieren verwaard worden. Om de tuinbouw te laten zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van bouwmaterialen en welke verdienmodellen er zijn, startte Biobased Greenport West-Holland ‘De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’. Onderdelen waren onder meer een excursie naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) en een mini-symposium in BlueCity.

‘Experimenteer veel!’
De bouwsector is niet de meest progressieve, vertelde Willem Böttger (Centre of Expertise Biobased Economy). Ontwikkelingen op het gebied van biobased bouwen komen dan ook voornamelijk vanuit consumenten. “Als mensen zelf bouwen, kiezen ze eerder voor duurzaam. Daarom gaat België ook sneller op dat gebied.”

Een ander leerpunt van Böttger is dat experimenteren loont. Zo werkten studenten in Eindhoven aan een biobased hangbrug. “Experimenteer veel.” Zo is het volgens Böttger mogelijk een kas te bouwen die is opgebouwd uit tuinbouwreststromen. Het aluminium van de kasconstructie is dan vervangen door biocomposieten. Hij riep de tuinbouw op dergelijke initiatieven te starten. 

Bouwplaten van tomatenafval
Fungalogic is producent van dergelijke biocomposieten gebaseerd op onder meer mycelium. De startup gebruikte al eerder tomatenafval als groeimedium voor schimmels. Die composieten zijn vervolgens gebruikt in geluidsisolerende bouwplaten. “Er is heel veel mogelijk met restmateriaal uit de tuinbouw. Paddestoelen ZIJN niet kieskeurig”, vertelde Joost Vette van Fungalogic tijdens het mini-symposium.

Nienke Binnendijk en Jamie Hornis van BlueCity Lab gaven voorbeelden van biobased producten en biobased bouwprojecten. Zo zijn ijzersterke spijkers te maken van lignine, dat veel voorkomt in paprika, zo vertelden ze tijdens het mini-symposium.

Architect en docent bouwkunde Kees van Wuyckhuyse heeft ervaring met het bouwen van een biobased woning. Zijn concept GreenHuus bestaat voor meer dan 98% uit biobased bouwmaterialen. Ze bevatten bijvoorbeeld geen plastic, want dat is gemaakt van aardolie. Aan het Grevelingemeer zijn de eerste huizen gebouwd. Wuyckhuyse werkte jaren aan het project: “Je moet uithoudingsvermogen hebben, anders lukt het niet.”

Dagvoorzitter van het mini-symposium was Tanja Voogd, business developer bij InnovationQuarter. De bijeenkomst trok vele tientallen bezoekers, met name uit de tuinbouw. Onder de bezoekers waren ondernemers, kennisinstellingen en overheden. Biobased Greenport West-Holland is zeer tevreden over het event: de presentaties waren van zeer hoog niveau, bezoekers reageerden zeer positief en tijdens het mini-symposium werden veel vervolgafspraken tussen deelnemers gemaakt.

Insectenkweek, papier en textiel

In oktober en december organiseren Biobased Greenport West-Holland en BioBoost nog twee themaweken: van 7 tot en met 11 oktober: De week van tuinbouwreststromen en insectenkweek en van 9 tot en met 13 december: De week van tuinbouwreststromen en papier en textiel. Ook deze themaweken bestaan uit onder meer een excursie en een mini-symposium. 

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: