Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erwin Duijvestijn van Van der Voort Potplanten

"Aardwarmte is voor ons nu nummer 1"

De uitdaging voor de kwekers die zijn aangesloten op Trias Westland is de warmte van het aangevoerde aardwarmtewater zoveel mogelijk te benutten. Potplantenkweker Van der Voort vond een slimme oplossing. Reden om bedrijfsleider Erwin Duijvestijn naar zijn ervaring te vragen van de afgelopen eerste maanden.

Sinds een kleine twee maanden benut Van der Voort de aardwarmte uit de bron van Trias Westland, zo’n anderhalve kilometer verderop in Naaldwijk. De verse laag asfalt op de Zwethlaan in Honselersdijk ‘verraadt’ de aanwezigheid van het warmtenet onder de grond.

Over de naastgelegen sloot lopen twee zwarte pijpen die het warme water af- en aanvoeren. In een bedrijfshal laat algemeen bedrijfsleider Erwin Duijvestijn trots de installatie met glimmend leidingwerk en warmtewisselaar zien, die sinds juli in bedrijf is.

Het familiebedrijf kweekt potplanten. De decoratieve lepelplant (Spathiphyllum) is het belangrijkste product. Zo’n zes hectare aan kassen is gevuld met het karakteristieke plantje met zijn langwerpige witte kelkjes. De lepelplant is populair vanwege zijn luchtzuiverende krachten en gaat vanuit het Westland de hele wereld over, van zaadje tot volwassen plant. De warmte die de groei van de lepelplanten moet stimuleren, komt sinds kort voornamelijk uit aardwarmte.

Duijvestijn, al van jongs af aan werkzaam in de tuinbouw, is enthousiast over de inzet van de duurzame warmte uit de ondergrondse watervoerende lagen. “Ik zie een nieuw denken in onze branche ontstaan. Bij ons bedrijf verwachten we hier veel van. Op dit moment is aardwarmte nog een ingewikkelde puzzel. Een WKK en een gasketel kun je aan en uit zetten. Aardwarmte komt 24 uur per dag binnen, het hele jaar door. Je moet het systeem dus efficiënt kunnen sturen. We zijn pas net begonnen, maar krijgen dat steeds beter in de vingers. Na een jaar draaien zal het zeker soepeler gaan.” Op dit moment heeft Van der Voort een aansluiting op het warmtenet met een capaciteit van 1,25 MW (vergelijkbaar met 142 kuub gas per uur). In deze warme maanden van het jaar hoeft het bedrijf geen aardgas te gebruiken. In de wintermaanden kan aardwarmte zo’n twintig procent van de warmtevoorziening dekken, voorziet Duijvestijn.  “Aardwarmte is voor ons nu nummer 1. Onze warmtewisselaar kan zelfs tot 2,5 MW, dus onze mogelijkheden zijn nog lang niet begrensd. We kunnen nog flink wat slagen maken.”

Milieurendement
De uitdaging voor Van der Voort, net als voor de 25 andere kwekers in Trias Westland, is zoveel mogelijk warmte uit het aangevoerde geothermiewater te winnen en zo koud mogelijk water terug te leveren aan het warmtenet. Het uit de diepe ondergrond gewonnen water wordt op een temperatuur van 85 graden aan de kwekers geleverd. Als retourtemperatuur geldt een eis van 35 graden. “Elke graad die je daar vanaf haalt”, vertelt Duijvestijn, “is pure winst. Allereerst aan milieurendement. En hoe meer warmte we uitwinnen, des te meer SDE+-subsidie Trias gaat ontvangen, wat weer goed is voor ons allemaal.”

Samen met zijn installateur vond Van der Voort een slimme oplossing. Het bedrijf pakte het interne warmtenet aan, dat van onder de tafels met de groeiende lepelplantjes verwarmt. “We hebben het ondernet met dikkere leidingen uitgebreid, een slordige negen kilometer in totaal”, legt Duijvestijn uit. “We kunnen de aardwarmte nu dubbel inzetten. Eerst voeren we het warme water door de nieuwe leidingen en vervolgens nog een keer door de oude dunnere pijpen. Zo zijn we in staat het water extra uit te koelen naar 23 graden, een enkele keer ging het zelfs naar 22 graden. Het afgekoelde water leiden we via een cascade direct terug naar de warmtewisselaar. We willen voorkomen dat het water in het warme verdeelstuk van de installatie terechtkomt. In dat geval zou het te veel opwarmen. Het systeem werkt prima, dat weten we nu zeker. Zaak is de retourtemperatuur stabiel te krijgen. Op termijn, verwacht ik, gaat dat beslist lukken.” Van der Voort verwacht tien tot vijftien procent meer rendement uit de aardwarmtebenutting te kunnen halen. “Dat is onze ambitie. We zijn een dynamisch bedrijf dat volop aan het investeren is. Onze sector is volop in beweging. Er komt veel nieuwe kennis en technologie bij. Aardwarmte is zo’n mooi en nieuw thema, dat we volop aan het ontdekken zijn.” 

bron: Trias Westland

Publicatiedatum: