Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek universiteit Pennsylvania: biofilm maakt Listeria ongrijpbaar

NFO meldt dat schadelijke bacteriën in pakstations zich mogelijk kunnen verschuilen onder een biofilm van onschuldige bacteriën. Dat blijkt uit onderzoek in een drie Amerikaanse appelpakstations waar Listeria, ondanks ontsmetten, hardnekkig aanwezig bleef. Het onderzoek werd uitgevoerd door de universiteit van Pennsylvania. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen nieuwe strategieën worden ontwikkeld om Listeria-uitbraken en terugroepacties in de toekomst te voorkomen.

In een van de pakstations, waar vaker dan gemiddeld Listeria werd waargenomen, kwamen ook meer bacteriën uit de familie Pseudomonadaceae en schimmels uit de familie Diposacaceae voor. Deze micro-organismen zijn erg goed in het vormen van biofilms, vaak een slijmerig laagje. Onderzoekers denken dat deze onschuldige micro-organismen Listeria bevorderen doordat ze Listeria beschermen onder een slecht doordringbare biofilm. Dit verklaart wellicht dat Listeria persistent aanwezig is in sommige pakstations.

Aan de hand van deze bevindingen gaan onderzoekers ook kijken of bepaalde, onschuldige bacteriën als natuurlijke vijand van de Listeria-bacterie kunnen fungeren.

Bron: NFO

Publicatiedatum: