Salm Boskoop

"Wij hebben de beste kuiflavendel op de markt"

Al in de Middeleeuwen werd in Boskoop 2000 kilometer aan sloten aangelegd met daartussen langgerekte eilanden van 15 meter breed. Deze akkers, op gunstige veengrond, waren uitstekend geschikt voor fruit- en boomteelt. Boskoop ademt sierteeltgeschiedenis en kwekerij Salm Boskoop voegt daar een mooi hoofdstuk aan toe.

Plantenexporteur Javado bracht de kweker een bezoekje en maakte er weer een mooi verslag van.

Kun je ons een beeld geven van kwekerij Salm Boskoop?
De broers Hans en Paul van der Salm begonnen 30 jaar geleden op een klein stukje land hun eigen boomkwekerij. Energiek, inventief, daadkrachtig en sociaal zijn de kernwaarden. Er kwam een groter kavel beschikbaar en dit gaf ruimte aan de pioniersgeest van de broers. Eerst goed nadenken en daarna goed uitvoeren. Zo is een gezond en modern bedrijf ontstaan.

3 mei 2007 is een zwarte dag voor het bedrijf. Hans van der Salm is bij een verkeersongeval om het leven gekomen. Mede door zijn inzet, visie en persoonlijkheid is Salm Boskoop uitgegroeid tot het mooie bedrijf waarop alle medewerkers trots zijn. Ik kan alleen maar diep respect hebben voor de manier waarop Paul door is kunnen gaan. De onderlinge verbondenheid is groot en we kunnen genieten van de successen die we als bedrijf halen, niet alleen op commercieel vlak, maar ook op het gebied van sociaal en milieuvriendelijk ondernemen.

Vertel eens over jullie teelten?
We concentreren ons op de teelt van Lavendel, Buxus, Gaultheria, Picea conica, Pinus pinea, Ilex crenata en decofruit. Wij zijn dé enige echte kweker die de bekende Lavandula st. ‘Anouk’ kweekt. Dit is de beste kuiflavendel op de markt. Ook de Lavandula ang. ‘Felice’ is een eigen soort die alleen wij op de markt brengen. De Gaultheria ‘Big Berry’ is een erg sterk soort, bovendien liggen de bessen op het blad en zitten ze er dus niet tussen verscholen. Onze Buxus, Ilex, en Picea telen we in de volle grond. Dankzij de veengrond en de hoge grondwaterstand, maken de planten een heel mooi wortelgestel aan zonder penwortel. Hierdoor kunnen we de planten uitstekend oppotten en hebben de planten een hele goede ‘shelf-life’. Bovendien is de grond veel lichter dan klei- of zandgrond dus makkelijk door de consument te tillen.

Salm Boskoop heeft meerdere kavels, verspreid over Boskoop. We stappen in de auto voor een rondje langs de velden. Pieter Heemskerk vertelt over de natuur in deze omgeving.

We zijn trots en zuinig op onze mooie omgeving. Wij werken volgens het principe van ‘wisselteelt’ om de vruchtbare bodem goed te houden. Als de buxussen gerooid zijn, poten we Tagetes (Afrikaantjes) die de geweldige eigenschap hebben de bodem te zuiveren van schadelijke aaltjes. Daarna kunnen we er een andere teelt gaan opzetten.
Het inzetten van Tagetes is een eeuwenoude methode. Hypermodern is de manier waarop met lasertechnologie de planten kaarsrecht worden gepoot en machinaal worden gesnoeid in de gewenste vorm. Weer een goed voorbeeld van ons motto: als we iets doen, doen we het goed.

Waarom zouden tuincentra voor jullie producten moeten kiezen?
Naar de buitenwereld toe is de naam Salm Boskoop alles wat we hebben. Kwaliteit staat altijd voorop. Als wij het afsturen, dan moet het gewoon goed zijn. Dus als de vraag enorm is en de handel wil zelfs al planten hebben die eigenlijk nog niet afgekweekt zijn, dan sturen wij het niet af. Neem je als tuincentrum onze planten, dan weet je zeker dat je sterke soorten hebt met een uniforme, uitstekende kwaliteit. Vind je het belangrijk dat de planten met respect voor de natuur zijn gekweekt, dan ben je bij ons zeker aan het juiste adres!

Hoe is de match met Javado?
Javado is klant van het eerste uur. We kennen Javado en houden rekening met de jaarlijks groeiende afzet, zodat, als we bijvoorbeeld voor iemand anders een grote actie krijgen, dit niet ten koste gaat van de daghandel met Javado.

Hoe zie je de toekomst?
Natuurlijk is online verkoop enorm aan het groeien. Maar voor planten denk ik dat het zien, ruiken en voelen ervan zó belangrijk is dat consumenten er liever voor naar een tuincentrum gaan. Bovendien helpt het tuincentrum de klant keuzes te maken waar ze online niet uitkomen.

Over de toekomst van ons bedrijf kan ik ook nog wat melden: we gaan Taxus toevoegen aan onze vollegrondsteelt en we hebben een bijzondere, nieuwe lavendel ontwikkeld: Lavandula ang. ‘Felice Premium Provence’. De planten zijn ongelooflijk zuiver en hebben als soorteigenschap al vroeg in het seizoen te bloeien.

 

Bovenstaande blog is afkomstig van Javado


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven