marktcijfers Royal FloraHolland

Betere prijzen voor potplanten en tuinplanten in saaie maand augustus

Tholen - De maand augustus is niet de meest interessante maand voor de bloemen en planten. Verkoop is relatief laag, de klappers zijn als het goed is al gemaakt of komen, allicht in mindere mate, later nog.

Zelfs met dat in het achterhoofd is, zo blijkt uit de cijfers van Royal FloraHolland van afgelopen maand, over de snijbloemen weinig spectaculair nieuws te melden.De middenprijs kwam met 23 cent 1 cent lager uit dan dezelfde maan in 2018. De gemiddelde omzet zakte zelfs nog iets meer, terwijl het aantal verkochte stuks een fractie hoger lag dan vorig jaar. Netto een licht negatief resultaat dus, dat bovendien moeilijk kan worden vastgepind op een of twee soorten.

Potplanten
Interessanter zijn de ontwikkelingen in de potplanten. Hier is de gemiddelde prijs per stuk flink gestegen, van €1.,64 vorig jaar naar €1,70 nu.

Phalaenopsis wordt beter betaald, maar ook is het aantal stuks met bijna 10% afgenomen. Vorig jaar rond deze tijd zagen we nog grote aantallen, die voor (bar) weinig van de hand gingen. De markt lijkt een nieuw soort evenwicht te hebben gevonden.

Verder valt op dat bromelia beter betaald werd, tegen ongeveer een tiende minder aanvoer. Exclusieve kamerplanten zagen ook minder stuks tegen hogere prijzen.

Tot slot lijkt op de succulenten geen rem te zitten. Deze werden iets beter betaald dan vorig jaar, terwijl de aantallen, met één veildag minder, ruim 35% stegen.

Tuinplanten
Ook in de tuinplanten steeg de middenprijs van €1,19 vorig jaar naar €1.28 dit jaar: een stijging van ruim 7.5%. Het aantal verkochte stuks lag iets hoger, de omzet steeg echter ook behoorlijk.

Wat opvalt is een forse daling in de prijs van bolchrysanten (89 cent, t.o.v. €1,20 vorig jaar). Het aantal stuks steeg met ongeveer 60%, aantallen die de markt, zo blijkt, niet zonder meer kon verwerken.

Meest spectaculair is praktisch een verdubbeling in de aanvoer van bomen en heesters. Dat gold voor zowel de aanvoer als de omzet, wat dus grofweg tegen elkaar weggestreept kan worden, maar toch steeg ook de prijs een duppie (van €2,12 naar €2,21).


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.