Donkerperiode vanaf 1 september weer van kracht

1 september zal bij telers als het goed is een belletje doen rinkelen. Het is vanaf die datum weer de 'donkerperiode' waarin de kas, waarin tot 15.000 lux belicht wordt, van boven afgeschermd moet worden

Gedurende de donkerperiode moet de afscherming sinds 1 januari 2017 minimaal 98% bedragen. Gedurende de nanacht moet de afscherming minimaal 74% bedragen.
 
De intensiteit varieert, maar in de meeste regio’s in Nederland wordt regelmatig gecontroleerd op naleving van de voorschriften met betrekking tot afscherming. Voor de controles worden tegenwoordig ook satellietcamera’s ingezet.

Storingen altijd melden
Als er tijdens het belichtingsseizoen een storing in de installatie optreedt, waardoor een ondernemer niet aan de voorschriften kan voldoen, dan is het wettelijk verplicht de storing te melden bij bevoegd gezag (doorgaans de omgevingsdienst aldus Glastuinbouw Nederland).

Steeds meer omgevingsdiensten hebben op hun site een telefoonnummer staan dat 24/7 bereikbaar is en/of een mogelijkheid om digitaal een melding in te dienen. Als er geen mogelijkheid is om een storing te melden, dan is het advies om gebruik te maken van de mogelijkheid om een klacht in te dienen. Die mogelijkheid is vaak prominent aanwezig op alle sites van de omgevingsdiensten.

Voorschriften
Het melden van een storing betekent niet dat er gegarandeerd geen handhaving plaatsvindt, maar de toezichthouder houdt hier doorgaans wel rekening mee. 

De exacte omschrijving van alle voorschriften is te vinden op www.wetten.nl, Activiteitenbesluit -> artikelen 3.56 t/m 3.59.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.