Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

MPS-ABC, MPS-GAP én MPS-SQ voor Ter Laak Americas in Guatemala

Drie MPS certificaten op een rij. Dat kan het bedrijf Ter Laak Americas nu zeggen tegen haar klanten. De orchideeënkwekerij Ter Laak Americas in Guatemala, Jalapa, ontving eind juni als eerste bedrijf in dit segment in Centraal- en Zuid-Amerika naast het MPS-ABC certificaat ook het MPS-GAP en MPS-SQ certificaat. Het behalen van al deze certificaten is een uitdaging voor kwekers in deze regio. Pedro Luna, manager bij Ter Laak Americas, is erg trots op het resultaat. “We zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid de toekomst is voor ons allemaal.”

Ter Laak Americas is ontstaan toen drie partners in 2015  een één hectare grote orchideeënkwekerij begonnen waar zij bloeiende planten kweken voor de lokale markt en halfwas materiaal voor de export. Eén van de partners is het Nederlandse Ter Laak Orchids, een bedrijf dat al het MPS-ABC, -GAP en -SQ certificaat heeft en deelnemer is aan MPS-ProductProof. Luna: “Dat hielp bij het behalen van de certificaten. Veel van de dingen die de schema’s van ons vragen, deden we al.” Het MPS-GAP certificaat gaat over traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne terwijl MPS-SQ zich focust op goede arbeidsomstandigheden.

Winstgevend en duurzaam
Drielaags plastic wanden waardoor het energieverbruik wordt verminderd, het composteren van organisch afval, de energie- en schaduwopwekkende schermen en het opvangen van regenwater: het zijn een aantal van de innovaties waarmee de kas in Jalapa is uitgerust. “Onze strategie is om naast winstgevend ook duurzaam te zijn. Daarnaast verdienen onze werknemers een fijne werkomgeving,” vertelt Luna. Lokale medewerkers vormen de drijvende kracht achter het bedrijf. “We hebben 25 permanente medewerkers in dienst aan wie we maaltijden verstrekken in de pauzes. De kliekjes worden gevoerd aan de varkens en schapen.”

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker in Centraal- en Zuid-Amerika. Arthij van de Veer, MPS-coördinator in Noord- en Centraal-Amerika: “Dit wordt veroorzaakt door het groeiende bewustzijn onder ondernemers en klanten. Afnemers stellen steeds vaker eisen en hierdoor verdiepen kwekers zich in duurzaamheid. Het gaat stap voor stap, maar als je het vergelijkt met tien jaar geleden is het bewustzijn toegenomen.”

Respect voor omgeving en mensenrechten
Luna is trots op de drie behaalde MPS certificaten. “We kunnen de klant laten zien dat onze orchideeën duurzaam worden gekweekt met respect voor mensenrechten. We hopen ook andere tuinders te inspireren duurzaam te ondernemen.” Bovendien, concludeert Luna: “Met behulp van de certificaten kun je het productieproces monitoren. Als je meer weet en meet, kun je je als bedrijf verbeteren.”

Voor meer informatie:
Arthij van de Veer, General Coordinator for North & Central America
T +55 85 88 72 24 24/+1 805 813 0582
a.vd.veer@my-mps.com

Publicatiedatum: