Gilbert Heijens net terug van een ‘weekendje China’:

“Voor een goede teelt is meer nodig dan alleen een hightech kas”

Tholen – Teeltbegeleiding geeft hij grotendeels vanaf afstand en de meeste telers die hij van adviezen voorziet telen in Nederland en België, maar afgelopen weekend was Gilbert Heijens in China. Niet zomaar voor een uitje, maar voor een bezoek aan een groot Chinees project dat hij namens Horti-Consult International begeleidt. In de Chinese kas van nu 20 hectare, met groeiplannen naar 40 hectare, worden diverse vruchtgroenten geteeld, waaronder snackpaprika’s.

“Het gaat om een helemaal nieuw project in het midden van China, in de regio Zhangye”, vertelt Gilbert. “Heel veel glastuinbouw is daar nog niet te vinden en de kas ligt solitair. Het is overigens een zeer moderne, geavanceerde kas die daar staat. Een kas uit het hogere segment zoals je hier ook nog niet zo vaak ziet. Samen met de telers daar probeer ik nu ook het maximale uit de teelt te halen voor producten in eveneens het hogere segment.”

Chinese telers maken veel uren
Gilbert is inmiddels zo’n drie jaar actief in China nu de glastuinbouw daar flink in de lift zit. “Net als in Rusland wordt er flink geïnvesteerd in grote projecten van tien hectare of meer. De kassen en de infrastructuur zijn er dikwijls uitstekend in orde, maar over de teelt ontbreekt het nog weleens aan de nodige kennis. Die probeer ik de telers mee te geven. Vaak nog jonge Chinezen die erg leergierig zijn. Ze willen vooruit. Al ligt het tempo misschien nog wat lager dan in Nederland, ze maken wel meer uren. Het zijn dankbare mensen om mee te werken.”

Over de vloer
Zeker bij projecten in China ligt het, in eerste instantie vanwege reiskosten, voor de hand om advies zoveel mogelijk op afstand te geven. “Ik heb wekelijks contact met alle telers die ik begeleiding geef en probeer één of twee keer per jaar langs te komen bij het project zelf, of nog vaker als het project daarom vraagt natuurlijk. Toch merk de laatste tijd ook, nu nog sporadisch, dat begeleiding op afstand is gewenst uit hygiëneoogpunt. Dan wordt het advies op afstand voor telers dichterbij, ook geen probleem uiteraard.”

De komende tijd zal Gilbert weer dichter bij huis actief zijn, maar in november wacht wederom een trip naar China. “Ja, dan gaan we op onze jaarlijks trip naar een onbekend glastuinbouwgebied. Voor mij dan dit jaar iets minder ‘onbekend’ terrein, maar altijd goed en leerzaam. Ongetwijfeld net als vorig jaar in Guatemala.”

Voor meer informatie:
Horti-Consult International
info@horti-consult.nl  
www.horti-consult.nl 

Gilbert Heijens
heijens@horti-consult.nl 
06 55 83 14 30


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.