Mark van der Zande, Logitec Plus:

Betere teelresultaten en arbeidsbesparing door substraatmenglijnen

Onlangs installeerde Logitec Plus een substraatmenglijn bij bloemenkwekerij Ball Zhuomei in Shanghai, China, met als belangrijkste verbetering arbeidsbesparing en fouteliminatie. Waar voorheen bij iedere afzonderlijk zaailijn en tray transplanter iemand stond om eerst een mengsel te maken en dat per kruiwagen aan te leveren, draait nu alles volautomatisch via een en dezelfde lijn.

Het veen en kokos wordt in geperste blokken aangeleverd. Door de compactheid van deze producten worden transportkosten teruggeschroefd. De twee big-bale dosage bunkers DB40 brengt het volume van het veen terug naar het originele, bruikbare volume. De Coco Mill CM200 brengt de geperste 5kg kokosblokken terug tot het originele volume door water toe te voegen aan de blokken in de draaiende molen zonder kracht uit te oefen op de blokken of ze te malen. Hierdoor blijven structuur en daarmee het volume bewaard. Vervolgens gaat de menglijn aan de slag. In de computer wordt eenmalig het recept ingevoerd. Een recept kan uit verschillende onderdelen bestaan: grondstoffen (kokos, twee soorten veen) perlite, kunstmest en andere additieven.

De menglijn maakt zoveel substraat als nodig is. De ingaande stroom producten is gelijk aan de uitgaande. En er hoeven geen voorraden gemaakt te worden. Mark van der Zande, Logitec Plus: ”Dat is een voordeel. Doordat het ter plekke, vlak voor het zaaien en/of potten, gemengd wordt, is het actief worden van bijvoorbeeld kunstmest, beter getimed. Het levert uniformere planten op. Als het substraat kant-en-klaar aangeleverd wordt, weet je nooit welke processen al in gang gezet zijn. En dat is niet de bedoeling. Het kan nu beter getimed worden.”

De menglijn is onderdeel van het productiegedeelte van het bedrijf. Heftrucks rijden af en aan, alsmede plantenkarren. Daarom zijn alle aan- en afvoerbanden van de lijn 4 meter boven de grond geïnstalleerd. Mark: ”Het gevolg daarvan is dat er efficiënt en schoon gewerkt kan worden.”

Logitec Plus stuurde 6-7 containers naar Shanghai. Binnen twee weken was alles geïnstalleerd. Mark: ”Dat is het voordeel van onze productiemethode. We willen zo min mogelijk het proces verstoren en de klanten onnodig op kosten jagen.”

Software
Op de zaailijnen en tray transplanters zijn sensoren gemonteerd. Deze sensoren geven aan of er substraat er nodig is voor deze betreffende lijn. De menglijn wordt door deze sensoren gestuurd. Er is dus geen sprake van batches. Er wordt precies dat gemengd wat nodig is. Overigens kan bij dit project 30 m3 per uur gemengd worden. Logitec Plus kan deze lijnen leveren in een range van 15 – 90 m3 per uur en indien gewenst nog groter.

Bij de menglijn zit een ingebouwde touchscreen computer.  Deze slaat alle eerder gemaakte recepten op, zodat niet iedere keer de instellingen hoeven te worden aangepast. Eén druk op de knop volstaat.

Logitec Plus BV
Energieweg 61
Alphen aan den Rijn
Netherlands
Mark van der Zande
+31 (0) 71 341 3919
E: mvdz@logitecplus.com 
www.logitecplus.com

Chinese partner:
Shanghai Nong Sheng Modern Agri–Tech Company Ltd.
8888 Xiayan Road, Zhuqiao Town, Pudong New District
201323 Shanghai, China
Mr. Fang Xianguo
Tel. +86-(0)-21 6800 6089
E: fang@shnongshengcom
www.shnongsheng.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.