Stolze blikt terug op hoogtepunten uit 50 jaar geschiedenis

Gebr. Boekestijn in 1975 eerste telers ter wereld met rolcontainers

Stolze bestaat 50 jaar en daarom kijkt het bedrijf terug op bijzondere projecten uit de beginjaren van Stolze. Deze keer aandacht voor Handelskwekerij Gebr. Boekestijn in de jaren 70 en 80 één van de meest vooruitstrevende telers van potchrysanten.

Een kas van 3 hectare, dat zag je nergens!
De gebroeders Boekestijn, Henk en Teun, begonnen in 1964 met het telen van potchrysanten bij hun vader op het land. 5 jaar later kochten zij een stuk land erbij en weer een jaar later huurden ze nog 2 bedrijven. Met 4 bedrijven was het logistiek gezien best een uitdaging. Per toeval werden zij gewezen op een stuk land van 5 hectare aan de Burgerdijkseweg in De Lier dat te koop stond. De broers besloten dit te kopen en lieten hier in 1975 een kas van 3 hectare bouwen. Tegenwoordig is dat misschien niet bijzonder, maar in die tijd was dat enorm. Een kas van 3 hectare met kappen van 6.40 meter breed en een poothoogte van 3 meter, dat zag je nergens!

Telen in rolcontainers
Teun Boekestijn was een keer in Engeland en zag daar een systeem van ijzeren tafels met poten en stepwieltjes eronder, ongeveer 10 achter elkaar. Dit zette hem aan het denken. Zijn gedachte was dat de medewerkers niet naar de planten, maar de planten naar de medewerkers toe moesten komen. Dan hadden ze namelijk veel minder personeel nodig. Zo kwam Teun uiteindelijk op het idee van rolcontainers en waren zij de eerste telers ter wereld met rolcontainers waarop geteeld werd. Dit was uniek en vanuit de hele wereld kwamen mensen kijken naar dit nieuwe systeem. Het systeem bleek een groot succes en anno 2019 wordt het nog steeds gebruikt in de tuinbouw.

Stolze groot genoeg?
Teun Stolze werd via Hans Vis van adviesbureau VEK bij het project betrokken en mocht de elektra en belichting voor zijn rekening nemen. Hans Vis had hier in eerste instantie wel zijn twijfels over. Hij dacht dat Stolze te klein was om dit grote project aan te kunnen. Dit was een extra reden voor Teun om zichzelf te bewijzen. Teun Boekestijn gunde de opdracht aan Teun Stolze.

Teun Boekestijn: "Normaal gesproken gingen opdrachten altijd in goed vertrouwen en hoorden we achteraf wel wat het ging kosten, maar dit was zo'n groot project dat het de eerste keer was dat Teun (Stolze) echt moest gaan rekenen en een offerte moest maken."

Ook voor Stolze was dit dus een groot en bijzonder project en zette zich hiermee op de kaart, zowel nationaal als internationaal. De samenwerking verliep goed en Gebr. Boekestijn is altijd een goede klant van Stolze gebleven. Ook toen er 4 jaar later 2 hectare werd bijgebouwd en nog later weer verbouwd werd, mocht Stolze de elektra en later ook de watertechniek doen.

Specialisatie
Begin jaren 80 ging Stolze zich namelijk ook specialiseren in watertechniek en mocht de eb- en vloed installatie op tafels installeren, compleet met waterunits ontworpen door Bram van den Ende. Ook met het eb- en vloedsysteem waren de Gebr. Boekestijn weer één van de eerste en voor Stolze was dit de eerste grote opdracht op het gebied van watertechniek.

Dat Gebr. Boekestijn een vooruitstrevend bedrijf was, blijkt ook uit het feit dat zij de eerste waren met een gas aggregaat, wat nu een TE wordt genoemd. Daarnaast kozen zij tijdens de energiecrisis in 1979 voor een houtketel, omdat gas niet te betalen was. Dit leverde het bedrijf een energiebesparing van wel 100 gulden per uur op.

Gebr. Boekestijn werd Strijbisverbeek
Nog altijd kijken de mannen terug op een mooie tijd, waarin zij met elkaar veel bereikt hebben in de tuinbouw(techniek). In 2006 werd Handelskwekerij Gebr. Boekestijn overgenomen door Strijbisverbeek, wat nu SV.CO is. Ook SV.CO is een goede klant van Stolze, waar men in 2018 nog de water- en elektrotechnische installatie en belichting mocht realiseren voor de vierde locatie.


Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.