invasieve exoot gewoon te koop bij bloemist

Bestrijding Japanse duizendknoop lijkt dweilen met de kraan open

Levende stokken van de invasieve Japanse duizendknoop worden nog gewoon verhandeld via de Nederlandse bloemenveilingen van Royal Flora Holland en Plantion. Ook worden ze volop aangeboden bij bloemisterijen alwaar de stokken bij (onwetende) consumenten een risico vormen voor verdere verspreiding.

Polygonumstokken
Uit onderzoek van Stad + Groen blijkt dat bij meer dan de helft van de ondervraagde bloemisten de verse stokken Japanse duizendknoop gewoon te koop of te bestellen zijn. De stokken worden aangeboden onder de namen als ‘polygonumstokken’ of ‘Hollandse bamboe’. Zowel bloemenveiling Plantion als Royal Flora Holland bevestigden aan vakblad Stad + Groen dat de levende stokken via hun veiling te koop zijn. Plantion gaf te kennen dat zij bezig zijn met een verbod. Binnen een regelgevende stuurgroep waaraan beide veilingen zijn verbonden wordt gesproken over de verkoop tot op heden nog zonder resultaat.

Bos bloemen bij GFT
Een deel van de aangeboden stokken is al uitgelopen in de verkoopbakken van de bloemist. Bloemisten beamen dat de stokken mits gezet op water, met een beetje extra geduld, nog verder tot bloei kunnen komen. Chris van Dijk, als Japanse-duizendknooponderzoeker verbonden aan Wageningen University, is van mening dat de groene stengels een risico vormen voor verdere verspreiding van de exoot. "Ook na compostering is het risico niet helemaal uitgesloten." Van Dijk reageert verbaast op ons onderzoek: "Ik wist niet dat dit nog op redelijk grote schaal speelde."

Legale handel
De Japanse duizendknoop, welke door landelijke media tot ‘horrorplant’ is gedoopt komt veelvuldig in het nieuws. De negatieve impact van deze exoot wordt wijdverspreid erkend. De bestrijding of beheersing ervan is inmiddels een miljoenen business, alleen al de gemeente Amsterdam trekt de komende jaren 8,2 miljoen euro uit om de exoot te bestrijden. De verkoop van duizendknoop is niet verboden in Nederland en ook niet in de Europese Unie. Geen enkele variant van de duizendknoop komt voor op de Unielijst van invasieve exoten of is ook niet bestempeld als invasieve exoot op basis van de Wet natuurbescherming. Minister Schouten sprak zich begin dit jaar nog negatief uit over het opnemen van duizendknoop in wetgeving.

bron: Vakblad Stad + Groen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.