29 augustus

Eerste autonome aspergeoogstmachine present op Gewasdag Asperge en Boomkwekerij

Tholen - Rupsbanden en een snelheid van 1 meter per seconde. Het is misschien niet het eerste waar telers aan denken bij het oogsten van asperges. Toch kan daar zomaar verandering in gaan komen, zeker nu de arbeidstekorten alsmaar nijpender dreigen te worden. Wie gaat er straks asperges oogsten?

Misschien wel de AvL Compact S1560, ’s werelds eerste autonome asperge-oogstrobot. Tijdens de Gewasdag asperge en boomkwekerij op 29 augustus in het Limburgse Helden zal de robot te bewonderen zijn. “Een prototype, waarvan er dit jaar nog twee gebouwd zullen worden”, laat Ruud Theelen van Coenders Lottum weten. “En dat aantal gaan we de komende jaren steeds verder opvoeren.”

De machinebouwer ontwikkelde samen met AvL Motion de selectieve oogstrobot. Samen zullen zij volgende week donderdag uitleg geven en in gesprek gaan met geïnteresseerden. “Elk jaar sneller en beter worden, dat is wat we willen. Het gaat de goede kant op.”

Volledig autonoom rijdt de robot op rupsbanden door het veld zonder de bedden met daarin de asperges te beschadigen. Dat alles met een maximumsnelheid van 3,6 kilometer per uur, waarbij de robot steeds bijleert tijdens het oogsten en dus steeds slimmer wordt. De robot kan tot wel 16 asperges per minuut oogsten, waarmee telers bovendien een geschatte besparing op arbeid van tot wel 83% kunnen doen.

De aspergerobot zal één van de absolute eyecatchers zijn tijdens de gewasdag op het terrein bij Rob en Iza Van den Beucken Asperge en Boomkwekerij. Naast aandacht voor zaad- en plantopkweek, sensortechniek, koeltechniek en bodemverbetering zullen er verder demo’s en presentaties zijn van tractoren, grondbewerking, beregenings- en spuitboomapparatuur, over autonoom automatisch onkruid wieden en de presentatie van een sonderingstruck voor geotechniek en uiteraard aspergerobots.

Alleen al vanwege de 40 ha asperges en 40 ha boomkwekerij-producten is Kwekerij van den Beucken reden voor een bezoek. Aangevuld met een totaal van ruim 54 toeleveranciers in de bedrijfshal en demo’s op het buitenterrein is de gewasdag helemaal een bezoek waard, aldus de organisatie.

Gewasdag Asperge en Boomkwekerij

Locatie:
Rob en Iza van den Beucken
Baarloseweg 53 A
5988 NP  Helden

Datum:
29 augustus 2019

Tijd:
13.00-19.00 uur

Toegang:
Gratis


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.