Catalina Arango, Flores del Este

Waarom de export van Colombiaanse snijhortensia's afneemt

Waarom nemen de Colombiaanse exportcijfers voor snijhortensia's af? Het is precies de vraag die de Colombiaanse hortensiateler Catalina Arango van Flores del Este zich stelde na het zien van de nieuwste statistieken die onlangs door de Vereniging van Colombiaanse Bloemenexporteurs, Asocolflores, zijn gepubliceerd.

De snijhortensia is de 5e belangrijkste exportbloem van Colombia in waarde en de 2e in productieruimte. Sinds enkele jaren neemt zowel de export in volume als in waarde toe en nu lijken de cijfers voor het eerst te dalen. "Voor het eerst in 4 jaar neemt de export af - hortensia's hebben sinds 2015 een tariefpositie in Colombia," zegt Arango.

Volgens de statistieken van januari tot mei 2019, gepubliceerd door Asocolflores, zijn de cijfers gedaald. In waarde werd er 31 miljoen USD geëxporteerd - wat 4,7 procent lager is dan in dezelfde periode in 2018, en in volume werd 8.365 ton geëxporteerd - wat 3,5 procent lager is in vergelijking met dezelfde periode in 2018.

De telers zijn onder de indruk van dit aantal, hebben tegenwoordig te lijden onder de verkoop van hortensia's en weten de reden niet meer. "Gelukkig gaat het goed met Flores Del Este en we hebben niet gemerkt dat de vraag en het volume afnemen, maar net als bij alle andere bedrijven zien we wel een daling van de prijzen. Het is nu het meest concurrerende seizoen sinds we 20 jaar geleden begonnen zijn met de verkoop van hortensia's."

De belangrijkste markt voor hortensia's is de VS met 76,9% in waarde, dus de daling in waarde en volume komt waarschijnlijk uit dit land. En de statistieken tonen aan dat de export naar de VS in waarde met 5,5% en in tonnen met -4,4% is gedaald. Ook naar Canada, de op een na belangrijkste markt met 3,3% in waarde, daalde de export (waarde -19,2% en -17,2 ton). Van de 8 exportlanden is er alleen bij de derde en vierde exportlanden (Korea en Nederland) geen daling gemeten. Zie hieronder de daling van de exportwaarde en het exportvolume van de andere landen (vijfde tot achtste grote exportlanden):

Japan: daling: waarde -1,6 % en stijging in +1,6 % ton.
China: daling: waarde -27,6 % en -20,2%.
Verenigd Koninkrijk: daling: waarde -22,7 % en -21,6 ton.
VAE: daling: waarde -16,3 % en -17,7 ton

Interessant is dat de export van alle bloemen uit Colombia naar de wereld in dollars (+3,4%) en volume (+1,9%) is toegenomen van januari tot mei 2019, vergeleken met dezelfde periode in 2018.

Maar wat zou de reden kunnen zijn voor de daling van de export van hortensia's?

De belangrijkste markt voor hortensia's is de VS, dus de daling in waarde en volume komt waarschijnlijk uit dit land. Maar wat zou de reden van de daling kunnen zijn?

Arango deelt haar mogelijke theorieën. Een daarvan is dat de hortensia's de markt mogelijk oververzadigen. In een eerder artikel heeft Arango er al op gewezen dat de waarde van hortensia's aan het dalen is en dat dit waarschijnlijk komt door het toenemende areaal van dit gewas. Een andere mogelijkheid is de slechte kwaliteit van veel hortensia's op de markt: "Veel teeltbedrijven leveren bloemen van slechte kwaliteit, hebben slechte fytosanitaire omstandigheden en klanten kunnen het fumigeren beu zijn geworden," zegt ze. "Of worden andere producten, bijvoorbeeld groente, verkozen boven hortensia's? En hoe zit het met de Nederlandse hortensia's, zijn die producten een betere keuze? Hebben ze een snelle en goedkope logistiek naar de eindbestemming?"

De afname is nog steeds een mysterie, dus als je enig idee hebt waar het vandaan komt, stuur ons dan gerust een e-mail.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven