ABAB

"Boomteelt heeft uitstekend voorjaar achter de rug"

ABAB Accountants en Adviseurs heeft de ontwikkelingen in het eerste halfjaar van 2019 voor de boomteelt, fruitteelt en groenteteelt op een rij gezet. We delen hieronder de bevindingen op het eerste vlak, voor het gehele bericht klikt u hier.

Boomteelt
De boomteelt heeft over het algemeen een zeer goed voorjaar achter de rug. Enkele jaren geleden zijn er minder planten opgezet. Dit kwam meestal doordat bedrijven onvoldoende liquide waren om nieuwe teelten op te zetten, althans niet in de mate zoals ze dat gewend waren.

Naast het mindere aanbod was er ook meer vraag. Menig tuin is vorig jaar aangetast door de buxusmot. Buxus was aanwezig in 70% van de tuinen. Een buxus is een gemakkelijke plant in groei en onderhoud, maar tegen een invasie van de exotische buxusmot zijn ze meestal niet bestand. Menig tuin moest dus weer opnieuw ingericht worden en de weg naar de tuincentra was ook massaal. Niet alleen de buxusmot zorgde voor meer omzet van planten in de tuincentra, ook de extreem droge zomer van 2018 zorgde voor meer vraag. 

Door de goede vraag wordt er nu weer flink aangeplant. Het advies van ABAB aan haar klanten is om nu niet meer aan te planten, eerder minder. Het evenwicht tussen vraag en aanbod is meestal van korte duur. Zoals aangegeven was er nu een beperkter aanbod, maar er komt vanzelf weer een overschot. 

Slecht voorjaar voor telers perkplanten, hortensia’s en lavendel
Helaas hebben de telers van perkplanten, hortensia’s en lavendel een dramatisch voorjaar achter de rug. In april, mei werd het te warm voor de handel, waardoor er een stuk minder verkocht werd dan normaal gesproken. 

Personeel
In de boomteelt is het moeilijk om aan goed geschoolde arbeidskrachten te komen. Er worden wel scholingsprojecten opgestart, maar het aantal deelnemers is beperkt. Ook is het moeilijker om Oost-Europese werknemers te verkrijgen, met name Polen. Dit zal in de komende jaren alleen maar erger worden. De boomteelt heeft een duidelijk imagoprobleem als het gaat om arbeid. Mensen zijn wel bereid om bij de post te werken, in weer en wind, maar niet in de boomkwekerij, terwijl de verdiensten in de boomkwekerij beter zijn. Aan dit imago moet de sector werken. 

Gewasbeschermingsmiddelen
Een ander probleem waar de sector tegenaan loopt, is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Doordat het een kleine sector is, vragen gewasbeschermingsfirma’s vaak geen toelating aan voor hun middelen. De kosten van de toelating zijn hoger dan de opbrengsten. De sector is dan ook naarstig op zoek naar andere mogelijkheden. De mechanische onkruidbestrijding zal de komende jaren steeds belangrijker worden. 

Beregening
De sector is op dit moment sterk op zoek naar droogteresistente planten. ABAB ziet dat bedrijven daar heel bewust mee bezig, na de zomer van 2018, maar zeker ook na deze droge zomer. Ook op het gebied van beregening zijn er ontwikkelingen. Bewateren door middel van druppelslangen komt steeds meer in trek. De grote haspels gaan binnen de boomkwekerij verdwijnen. Met het geven van water via druppelslangen komt het water op de plek terecht waar het moet zijn. Er is dus veel minder water en energie nodig. 

De euforie voor het komende seizoen (okt 2019 – mei 2020) is volgens ABAB misschien wat te hoog. Het najaar zal goed verlopen, maar in het voorjaar zal blijken dat er product over is, waardoor men het seizoen minder eindigt en dus ook minder start in oktober 2020.

 

Prijsinformatie
Eerder dit jaar liet René Boots van hetzelfde accountantskantoor al weten dat prijsinformatie steeds schaarser wordt. Het kantoor wil prijs- en marktinformatie breder toegankelijk maken, want, zo luidt de gedachte: cijfers helpen telers vooruit. "Contact met de markt is essentieel om als onderneming goed te blijven presteren."

Lees hier verder.

 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven