Frans van Dorsser, Shipherd Nurseries, over 30MHz-sensoren

"Digitaliseren van een aantal klimaatvariabelen beperkt gewasverlies"

Shipherd Nurseries Ltd. is een snijbloemenkwekerij gespecialiseerd in rozen en gerbera’s en is gevestigd in Pukekohe, Nieuw-Zeeland. Het familiebedrijf bestaat al meer dan 30 jaar en beslaat meer dan 19.000 vierkante meter. Men teelt er ongeveer 50 verschillende rassen.

Frans van Dorsser is als 12 jaar de eigenaar en exploitant van Shipherd. “Het meest lonende aan het kweken van snijbloemen is om het goed doen. Het is niet eenvoudig, want er zijn veel variabelen waar je mee te maken hebt zoals en plaag- en ongediertebestrijding. Teveel water geven is schadelijk voor zowel de wortels als de bloemen, en weten wanneer en hoe je de vochtgift moet toepassen en dit proces optimaliseren is de sleutel tot het het best mogelijke product.”

Omdat de snijbloemenindustrie in Nieuw-Zeeland onder druk staat, is het essentieel dat telers zoals Van Dorsser een minimale hoeveelheid gewasverlies hebben tijdens het productieproces. Terwijl ze tegelijkertijd het gebruik van kostbare hulpbronnen zoals water en kunstmest moeten optimaliseren. Door meer inzicht te krijgen in de microklimaatomstandigheden van de bloem, krijgt Shipherd meer controle. Daarom is Van Dorsser begonnen met het digitaliseren van een aantal klimaatvariabelen die van invloed zijn op de rozen, amaryllis en gerbera’s. Door bodemvochtsensoren te gebruiken gedurende het teeltseizoen kreeg Shipherd realtime (d.w.z. elke 60 seconden) inzichten in de EC van de substraten, het vochtgehalte en bodemtemperatuur.

En die inzichten brachten succes. Op basis van de informatie van de 30MHz-sensoren werd de irrigatiestrategie ingrijpend veranderd. Van Dorsser kon met name door de metingen van het vochtgehalte in de substraatmatten op de meest optimale tijden stoppen met irrigeren.

Van Dorsser : “Het feit dat de 30MHz-sensoren draadloos zijn en realtime kwaliteitsresultaten produceren, kan ik ze gemakkelijk door de kas verplaatsen naar plekken waarvan ik vermoed dat die problemen opleveren. De software is zeer eenvoudig te gebruiken en geeft me een duidelijke indicatie wanneer ik moet handelen. De relatief kleine investering heb ik in tienvoud teruggekregen, zowel financieel als qua telersvertrouwen.”


30MHz
Moezelhavenweg 9
1043AM Amsterdam
+31 (0) 6 14551362
contact@30mhz.com
www.30mhz.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven