Foamplant krijgt financieel duwtje in de rug

2 miljoen voor doorontwikkeling bioafbreekbaar schuimsubstraat

De startup Foamplant heeft onlangs succesvol een investeringsronde afgerond met de venture capital fondsen Shift Invest en Future Food Fund. De investering zal worden toegepast voor de ontwikkeling en commercialisatie van een bioafbreekbaar tuinbouwschuimsubtraat: Growfoam. Daarnaast zal de investering verdere productontwikkeling van bioafbreekbare technische schuimen mogelijk maken.

Eerder dit jaar introduceerde Foamplant al het tuinbouwsubstraat Growfoam. Growfoam is een plantsubstraat ontwikkelt voor de opkweek van jonge planten uit zaad of stek. Het schuimsubstraat is vormvast, bevat geen veen en biedt een volledig schoon substraat dankzij de gedefinieerde samenstelling uit biopolymeren en natuurlijke additieven. Daarnaast levert Foamplant een gewas specifiek substraat voor producenten van jonge planten, doordat de Groningse startup de lucht- en watercapaciteit volledig kan sturen.

“De tuinbouwindustrie levert al jaren prestaties van wereldformaat met behulp van duurzame innovatieve technologie. Dankzij Growfoam stellen we telers in staat om nu ook op substraatniveau de teelttechnologie naar een hoger niveau te tillen”, zegt Martin Tietema, CEO van Foamplant.

“Telers zijn hard op zoek naar hoogwaardige teeltsubstraten met een, voor de consument vereiste, minimale milieu-footprint. Door de beste eigenschappen uit organische en minerale teeltmedia te combineren in een goed gedefinieerd schuimsubstraat, biedt Foamplant voor de telers een perfect alternatief”, aldus Tijl Hoefnagels, partner bij Future Food Fund. “Foamplant is dan ook een goede match met onze missie om innovatieve technologie te ondersteunen die positief bijdraagt aan de toekomst van de agri-food sector”.

Schuim voor iedereen en voor elke toepassing is het doel
Foamplant heeft één missie: het leveren van veilige, schone en biodegradeerbare technische schuimen voor iedereen en in alle toepassingen. Dankzij haar platformtechnologie produceert de Groningse startup schuimen met eigenschappen die gelijk zijn aan conventionele schuimen, zoals flexibel polyurethaanschuim. Het team achter Foamplant wil hiermee de schuimindustrie moderniseren en stevig inzetten op een nieuwe standaard binnen technische schuimen. Een standaard waarbij biodegradeerbare schuimen de norm is.

“Foamplant is een pionier in het ontwikkelen en produceren van biodegradeerbare en bio-based schuimen als alternatief voor conventionele schuimen. Wij geloven dat Foamplant een waardevolle bijdrage levert binnen onze economie door het verduurzamen van materialen. Het team is daarnaast in staat snel te innoveren”, zegt Janneke Bik, partner bij Shift Invest.

Foamplant is opgericht in 2015 als spin-off van het biobased technologiecluster KNN Groep en wordt gemanaged door Martin Tietema, Vincent van Assen, Martijn Beljaars en Wilfred Roo. “We kijken er naar uit om het potentieel van Foamplant verder te ontsluiten samen met Future Food Fund en Shift Invest. Beide fondsen bieden ons nu de juiste ondersteuning om snelle groei mogelijk te maken”, aldus Martin Tietema, CEO van Foamplant.

Voor meer informatie:
Foamplant
www.foamplant.nl 

Martin Tietema 
+31 6 4487 4093
m.tietema@foamplant.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven