Luchtzuiverende plantensystemen tegen fijnstof

Het aantal voortijdige overlijdens door fijnstof is in Nederland becijferd op 8000 – 12.000 per jaar. Vandaar dat het ministerie van LNV in alliantie met de tuinbouw werkt aan oplossingen hiervoor en TNO opdracht heeft gegeven moderne luchtzuiverende plantensystemen objectief door te lichten.

Testen met nieuwe systemen
TNO in Petten heeft een nieuwe manier ontwikkeld om fijnstof te genereren. Met de nieuwe methode zijn acht verschillende systemen vergeleken op hun capaciteit om fijnstof en formaldehyde uit de lucht te verwijderen: twee ‘klassieke’ systemen met mechanische filters en zes moderne plantensystemen, waarbij een ventilator lucht langs de wortels van planten stuurt. De plantensystemen scoorden goed op hun vermogen om formaldehyde af te breken; de systemen met een hoge luchtverplaatsing scoren daarnaast goed op het verwijderen van fijnstof. Beide ‘klassieke’ systemen (zonder planten) brachten de fijnstof concentratie snel naar beneden; één van de twee verwijdert dankzij een actief koolfilter ook formaldehyde.

De systemen zijn getest in een 12m2 grote klimaatkamer onder realistische condities. De voordelen van plantensystemen zijn dat er geen filter vervangen hoeft te worden en dat ze het welbevinden van mensen verhogen. Nadelen zijn er ook: goed onderhoud is cruciaal en een aantal systemen ventileert te weinig om echt effect te sorteren. TNO beveelt nader onderzoek aan om het effect in praktijksituaties te meten.

SIGN heeft de aanbeveling opgevolgd en onderzoekt nu met de Universiteit Utrecht (Nature Based Solutions) hoe de systemen in de praktijk functioneren.

Het hele rapport van TNO is hier te vinden.

Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven