Seminars Van der Ende Groep:

"Beter klimaat met gesloten scherm"

Tholen – Tuinders die het Nieuwe Telen toepassen in hun bedrijf, doen de schermen steeds meer uren dicht. Groot voordeel is dat er geen warmte verloren gaat. Daarbij ontstaan echter wel uitdagingen in de klimaatregeling. Hoe zorg je ervoor dat de temperatuur en luchtvochtigheid in de kas precies op peil blijven? “Met een kiertje trekken is moedertje natuur de baas. Als je scherm helemaal dicht is, kun je sturen,” vertelt Ton van der Kooij van Van der Ende Groep.

Seminar
In oktober organiseert Van der Ende Groep een seminar voor tuinders om het daar eens uitgebreid over te hebben. Ton licht alvast een tipje van de sluier op: “Fossielvrij telen, duurzaam denken en milieubewust ondernemen. Het wordt steeds belangrijker om energie te besparen. Tijdens dit seminar gaan we bespreken welke stappen de tuinders hierin zouden kunnen nemen voor de toekomst en hebben we het uitgebreid over de oplossingen die er zijn. Er komen allerlei specialisten op het gebied van Het Nieuwe Telen, klimaat en techniek. Daarnaast komen er ook meerdere ervaringsdeskundigen. Van tuinders willen we horen wat zij nodig hebben.

Voor input alle ruimte
Ton van der Kooij en Rob van Hulzen zullen onder andere vertellen over de mogelijkheden van luchtcirculatie en -ventilatie. Van der Ende Groep komt regelmatig met innovaties. Daarbij is de input van de tuinder altijd belangrijk. Ton: “Na 45 jaar in de glastuinbouwtechniek kan ik wel concluderen dat de Nederlandse tuinbouw een betrokken en gedreven sector is. Tuinders komen altijd met vragen of dragen zelf ideeën aan. Voor die input is er tijdens het seminar alle ruimte. Gezamenlijk is een van onze sleutelwoorden.”

1 en 8 oktober 2019
Op dinsdagavond 1 oktober vindt het seminar voor de sierteelt plaats. Een week later, op 8 oktober, is het de beurt aan de groententelers. Het seminar, dat plaatsvindt in het nieuwe pand van Van der Ende Groep, wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Aan de enthousiaste voorzitter kan het niet liggen. Rob Veenman zal de avond leiden, gebruikers vragen naar hun ervaringen en diverse collega’s uit de branche interviewen, zoals specialisten op het gebied van scherminstallaties, klimaatcomputers en installaties . Peter van Weel, medeauteur van het boek Het Nieuwe Telen, tot voor kort 40 jaar werkzaam op de WUR Wageningen -glastuinbouw,  trapt de avond af.

Ton besluit: “De glastuinbouw is zo’n leuke tak van sport. De tuinders van nu zijn moderne topondernemers in een markt vol uitdagingen. In die markt moeten we niet alleen bijblijven, maar ook stappen vooruit zetten om in de toekomst glastuinbouwland nummer 1 te blijven. Wij gaan ons hier hard voor maken.”

Wanneer
Dinsdag 1 oktober (sierteelt) van 19.00-22.00 uur
Dinsdag 8 oktober (groenten) van 19.00-22.00 uur

Waar
Van der Ende Groep, Aartsdijkweg 23, Maasdijk

Inschrijven
U kunt zich inschrijven via deze link.

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
Aartsdijkweg 23
2676 LE Maasdijk
+31 (0)174 51 50 50
sales@vanderendegroep.nl
www.vanderendegroep.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven