Morel Diffusion viert 100-jarig jubileum

2019 is een memorabel jaar voor het Franse veredelingsbedrijf Morel, aangezien ze niet alleen het 30-jarige jubileum van hun F1-hybrides, vieren, maar ook het feit dat ze al 100 jaar cyclamen telen, is reden voor een feestje.


Pierre Morel en Charles Morel

In 1919 begon Pierre Morel met het telen van cyclamen. Hij gaf zijn passie door aan zijn zoon Charles Morel, die het weer doorgaf aan zijn zonen. In 1970 introduceerde één van hen, Guy Morel, moderne veredelingsmethoden, voornamelijk F1-hybridisatie. Vijf jaar later besloot Charles Morel zijn zonen en kleinzonen de kwekerij te laten leiden, en in 1989 werden de eerste cyclamen "Ch. Morel F1 hybrides" geïntroduceerd op de markt.

Opening nieuwe kas
Het 100-jarige jubileum zal van 14-22 november gevierd worden, en dan openen ze ook hun nieuwe kas. "De kassen zijn bedoeld om het areaal voor de experimentele onderzoekslijnen uit te breiden en om bezoekers te ontvangen tijdens commerciële proeven," zegt Isabelle Andre, marketing- en ontwikkelingsmanager. “Bezoekers zullen voor de eerste keer op deze plek ontvangen worden tijdens de 'Creations and breeding'-proef, op steenworp afstand van de huidige kassen."

In de familie
In 1919 was Pierre Morel eigenaar van een kwekerij in Châtillon-sur-Chalaronne, waar hij cyclaam, primula en zaailingen teelde. Toen hadden cyclamen nog 18 maanden nodig om van zaadje uit te groeien tot bloeiende plant. Tegenwoordig is deze periode, dankzij de verbeterde variëteiten en teelttechnieken, vermindert naar 6-8 maanden. In de jaren 30 won Pierre Morel's kwekerij al prijzen bij bloemenbeurzen in Lyon, en zijn zoon Charles raakte gefascineerd door het verbeteren van de bloemkleuren. Deze aandacht voor detail, en het belang en de intensiteit van de kleuren, is tegenwoordig nog steeds een belangrijk kenmerk van de bloemen die Morel veredelt.


Jean-Charles, Guy, Paul-Henri, Olivier Morel

Toen hij in de jaren 60 zijn eigen bedrijf opzette in Golfe-Juan, was Charles Morel al een internationaal erkend veredelaar. Hij verkocht het diploïde soort "met grote bloemen, het tetraploïde soort “met enorme bloemen", en het soort met "kolossale bloemen", waarbij de rode bloemen het meest populair waren in de collectie. Deze selectie, die in het zuiden van Frankrijk is veredeld, was uniek door zijn resistentie tegen warmte, één van de unieke kenmerken die ook nu nog aanwezig zijn bij de variëteiten van Morel. 

In 1975 droeg Charles Morel het bedrijf over aan zijn zonen. Vier van hen, Jean-Charles, Guy, Paul-Henri en Olivier gingen verder met het avontuur door ieder hun eigen talenten te gebruiken, zoals financiën, veredelen, de productie of de marketing. Dankzij hun gedeelde ambitie en het harde werk van hun teams is het bedrijf flink gegroeid en zijn ze internationaal bekend.

Certificeringen in 2019
Naast hun 100-jarige jubileum heeft 2019 nog meer mijlpalen in petto voor Morel Diffusion. Eerder dit jaar ontvingen ze het certificaat MPS A+, het internationale label voor ecologisch verantwoordelijke bedrijven, voor hun F1-hybride zadenproductie. Later ontvingen ze ook het "Fleurs de France”-label, dat bevestigt dat het plantmateriaal dat geproduceerd en verkocht wordt uit Frankrijk komt. Om de volledige controle over de kwaliteit te hebben, heeft Morel ervoor gekozen om zeer selectief te zijn met “100% Made in France” en “100% Fréjus-based”-onderzoek naar nieuwe variëteiten, de productie en de oogst van zaden.

Het team van  Morel 

 

Voor meer informatie:
S.A.S. MOREL Diffusion
2565, Rue de Montourey
83600 Fréjus
Frankrijk
E-mail: morel.diffusion@cyclamen.com 
T: +33 (0)4 94 19 73 04
F: +33 (0)4 94 19 73 19
www.cyclamen.com
Facebook: Cyclamen Morel


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven