Oranje: De nieuwe bloementrend

"We hebben van verschillende grote Amerikaanse retailers gehoord dat oranje jaarrond een steeds belangrijkere kleur wordt," zegt Juan Carlos Gonzalez, vicevoorzitter van GR Chia SAS, een systeem dat gebruikt wordt voor de bloementeelt op een gebied van 950 ha in Zuid-Amerika. Ze leveren hun bloemen voornamelijk aan de Amerikaanse markt en daarom zijn ze erg blij met hun nieuw oranje rozenvariëteit Clementina, van de Nederlandse veredelaar Select Breeding. Door alle positieve reacties die ze hebben gekregen, zijn ze nu het areaal van deze variëteit aan het uitbreiden.

Juan Carlos Gonzalez 

Oranje wordt steeds belangrijker
Door de jaren heen is de plek van oranje bloemen steeds groter geworden op de markt, en volgens Gonzalez geldt dit vooral voor de retailmarkt. "Bij ons heeft deze kleur een belangrijke plek in ons assortiment ingenomen. Bij rozen blijft rood de belangrijkste kleur (40%) en de overgebleven 60% bestaat uit verschillende andere kleuren, waaronder oranje (15%)."

Vooral vanaf juni tot de piekperiode rond Thanksgiving is de vraag naar oranje bloemen groot op de retailmarkt. "De kleuren worden veranderd op basis van het seizoen, en de laatste drie jaren hebben we een groei van het aantal oranje bloemen gezien, vooral bij rozen." En Gonzalez heeft gehoord dat oranje jaarrond nog populairder zal worden. "We zien bijvoorbeeld dat er nu jaarrond vraag is naar onze chrysanten, terwijl we deze variëteit voorheen alleen tijdens het herfstseizoen teelden. En we verwachten dat hetzelfde zal gebeuren bij andere variëteiten."

 

Clementina
"Naast de twee kleuren, geel aan de buitenkant en feloranje aan de binnenkant, en langzame maar volledige bloei, heeft de variëteit nog andere kenmerken die interessant zijn voor telers. Voorbeelden hiervan zijn de hoge tolerantie voor grauwe schimmel (wat niet vaak voorkomt in deze kleur) en de hoge productiviteit van 130 stelen per m2 per jaar. Dit is boven het gemiddelde van 110-115 stelen in dit gebied." Het is niet de langste roos op de markt, de meesten zijn 50-60 cm lang, en dit is ideaal voor de Amerikaanse retailmarkt, zegt Gonzalez. 95% van hun variëteiten worden verkocht in de VS en gedistribueerd door hun zusterbedrijven, zoals Queen Flowers, onder het merk BENCHMARK GROWERS.

Clementina wordt gekweekt door Select Breeding en in Zuid-Amerika vertegenwoordigd door Icon Selections, een onafhankelijke chrysantenteler die ook rozen, incalelies, asters, en guldenroede van Nederlandse veredelaars telen. Na zes jaar verschillende rozenvariëteiten te hebben getest die specifiek waren gekweekt voor de Zuid-Amerikaanse groeiomstandigheden en de Amerikaanse markt, was Clementina één van de geselecteerde variëteiten. Verschillende telers van GR Chia hebben de eerste Clementinas in 2017 geplant en zijn in de herfst van 2017 gestart met de commerciële productie. Alle 26 rozentelers (in Bogota en Ecuador) zullen de variëteit binnenkort gaan telen.

Positieve reacties
Volgens Gonzalez zijn de reacties enorm positief. Zo positief zelfs, dat ze het areaal waarop ze telen gaan uitbreiden. "Op dit moment hebben we bijna 300.000 planten in de grond staan, en tegen het eind van het jaar hopen we 350.000 planten op 5,5 ha te hebben staan."

Voor meer informatie:
GR Chia S.A.S. 
Juan Carlos Gonzalez
E-mail: juancarlos.gonzalez@grchia.com 

Icon Selections S.A.S.
Juan Felipe Gil
E-mail: juan.gil@icon-selections.com 
T: +57304 5951407

Select Breeding B.V. 
Michael de Geus
E-mail: info@selectbreeding.nl 
T: +31(0)6 12700810 
De kwakel 30, 7891 XD Klazienaveen
The Netherlands
www.selectbreeding.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven