Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veredelaars en opkwekers in afwachting lijst RNQP's en nieuwe plantenpaspoortplichtige gewassen

"We weten nog niet precies waar we aan toe zijn"

Bedrijven, die groenteplanten en -zaden exporteren, zijn al gewend aan de huidige Europese Fytorichtlijn en bijbehorende administratieve handelingen. Toch is de invoering van de nieuwe EU-Plantgezondheids-verordening ook voor hen een ingrijpende operatie. Niet alleen brengt het veel werk met zich mee, de onzekerheid over de exacte invulling van details maakt implementatie op dit moment lastig.

Veredelingsbedrijf Bejo in Warmenhuizen merkt dat de nieuwe Europese verordening meer administratieve druk geeft. Dit heeft impact op de interne logistieke processen van het bedrijf. “We zijn volop bezig om tijdig aan alle eisen te voldoen”, vertelt Market Access and Compliance Officer Ilona Kars. “Eigenlijk hadden we het fytosanitaire systeem in Nederland best goed op orde. De verordening brengt nauwelijks verandering in fytosanitaire garanties, maar de invoering vraagt wel investering in tijd.”


Bert van der Lugt (Plantise) en Ilona Kars (Bejo)

Voor Plantise, de nieuwe fusiecombinatie van drie gevestigde bedrijven in de opkweeksector, geldt hetzelfde. Directeur Bert van der Lugt van Plantenkwekerij Van der Lugt in Bleiswijk ziet geen opvallend voordeel van de nieuwe regelgeving. “Alles wat we moeten doen, deden we al. We waren immers al verplicht om binnen vier uur inzage te geven aan de NVWA als er vermoeden is van een quarantaine- organisme. Daar waren we al op ingericht.”

Meer administratie
Op het gebied van het nauwkeurig documenteren en het samenstellen van documenten verandert er dus niet zoveel, behalve de omschakeling zelf die beduidend meer administratief werk met zich mee brengt. Het zijn vooral de inhoudelijke veranderingen binnen het systeem die vragen oproepen.

“Er zijn meer hoog-risico gewassen benoemd, de classificatie van quarantaine-organismen en RNQP (Regulated Non Quarantine Pests) wordt herzien. Bovendien is er nog de officiële Controleverordening die meer vaste regels geeft voor inspecties op het gebied van plantgezondheid”, noemt Kars.

Een lichtpuntje vindt zij dat de NVWA is aangewezen als Europees referentielaboratorium voor bacteriën en virussen. “Dat is goed voor Nederland, omdat we op het gebied van plantgezondheid daarmee een grotere, leidende positie verwerven. Ik hoop dat we daardoor meer invloed hebben op het maken van Europese standaarden en beleid. De internationale handel in plantaardige producten is immers heel belangrijk voor ons.”

Brede aanpak
Ondanks de aanpassingen in het ordersysteem is Van der Lugt positief over de invoering van het nieuwe plantenpaspoort. “We hadden het al goed geregeld in de groentesector, maar deze bredere aanpak is goed voor de hele tuinbouwsector. Dankzij de inspanning van Plantum en Naktuinbouw ontstaat een werkbaar systeem, waarin ik vertrouwen heb.”

Voor het opkweekbedrijf zelf geeft het nieuwe plantenpaspoort geen al te grote administratieve druk. Het transport van groenteplanten gebeurt in grote volumes. Een plantenpaspoort is in dit geval een formulier bij iedere eenheid, dus per order of per pallet. “Eigenlijk hadden we de grootste verandering toen destijds de Fytorichtlijn is ingevoerd. Nu moeten we het systeem iets ombuigen”, legt hij uit.

Anders ligt dit voor het invoeren van het plantenpaspoort voor sierteelt-eindproducten. Het bedrijf teelt namelijk naast groenteplanten ook veel pot- en perkplanten. “Voor deze categorie moeten wij wel nieuwe handelingen invoeren.”

Overgangstermijn
Een klein halfjaar voor de invoering van de nieuwe regelgeving weet niet iedereen exact waar hij aan toe is. De bedrijven wachten op de besluitvorming over de lijst van RNQP en nieuwe gewassen die plantenpaspoortplichtig worden. Kars: “Ik merk daardoor dat de sector behoefte heeft aan een overgangstermijn. Overigens vind ik het te prijzen dat zowel NVWA als keuringsdiensten helpen met het zoeken naar praktische oplossingen binnen de kaders van de wetgeving.”

“We moeten aan de regels wennen, daar hebben we meer werk aan. Als we straks onze zaken op orde hebben, dan lopen we wel voorop binnen Europa. Dat is waar we als tuinbouw Nederland goed in zijn en moeten blijven”, besluit Van der Lugt.

Bron: BuitensteBinnen

Voor meer informatie:
Naktuinbouw
www.naktuinbouw.nl 
info@naktuinbouw.nl 

Publicatiedatum: