Vijver De Kruidenaer weer kraakhelder en gezond met nanobubbles

De Kruidenaer teelt diverse soorten kruiden en sla op water. In de levering van verse basilicum is de kweker een van de leidende bedrijven in Nederland. Eigenaren Christ en Jacqueline Monden zijn dagelijks met passie en betrokkenheid aan het werk om een schoon en smaakvol product te leveren met zo min mogelijke bestrijdingsmiddelen.

De kas is gebouwd in 2013 en al die tijd, vertelt Christ Monden, is de basilicum geteeld op hetzelfde water. “Dat water wordt continu gefilterd, van de juiste meststoffen voorzien en belucht. Wij weten wat het belang van zuurstof in het water is voor de planten en dus toen we kennis maakten met nanobubble generatoren, was onze interesse meteen gewekt.”

Het water in de vijvers was na zes jaar erg troebel en bevatte veel organisch materiaal. Het toevoegen van zuurstof nanobubbles om daarmee het opgeloste zuurstofgehalte in de vijvers te verhogen, is een schone en duurzame manier om efficiënt het organisch materiaal af te breken en een gezond wortelmilieu te creëeren. “Na een paar weken zagen we al dat het water weer helemaal helder werd. Dat is het resultaat van de oxiderende werking van de nanobubbles. We voegen nu ook meer ijzer toe aan het water, ook omdat de planten actiever zijn. Zelfs met het hele warme weer, wanneer er normaal gesproken minder zuurstof aanwezig is, zagen we nu hele mooie wortels en weerbare planten.”


Links de beworteling vóór behandeling, rechts erna.

“De eigenschappen van nanobubbles zijn uniek en veranderen de wijze waarop we tegen beluchten aankijken”, vertelt Michiel de Jong van Moleaer. “Nanobubbles stijgen namelijk niet op waardoor het mogelijk is om het opgeloste zuurstof niveau in de vijvers veel stabieler te houden. Dit is heel belangrijk omdat anaerobe bacteriëen dan geen kans krijgen. Phytium bijvoorbeeld zit eigenlijk altijd wel in het water, maar door de nanobubbles krijgt het geen vat op de planten.” “Vorig jaar rond deze tijd zagen we meer uitval in de planten”, vult Christ aan. “Met name de wisseling van winter naar lente is altijd een moeilijke periode en die zijn we nu eigenlijk heel goed doorgekomen”.

De Moleaer nanobubble generator is eenvoudig geplaatst naast de mengbak. Het water van de mengbak wordt door de generator aangezogen en met miljarden zuurstof nanobubbles weer terug de bak in gestuurd. Daar vermengen de nanobubbles zich uniform door de hele mengbak. De mengbak staat door middel van een ringleiding in continue verbinding met de vijvers en zo wordt de zuurstof nanobubbles met het water in de vijvers vermengd.

“Nu onze ervaringen bij de basilicumvijvers zo overduidelijk positief zijn, hebben we ook besloten om zuurstof nanobubbles in de slavijvers te brengen. Onze eerste ervaringen in de sla bevestigen wat we ook hebben gezien bij de basilicum.”

 

Voor meer informatie: 
Moleaer
info@moleaer.com
www.moleaer.com

 


De Kruidenaer
Bankenstraat 21
4874 ND Etten-Leur
info@kruidenaer.nl
www.kruidenaer.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven