Frans Ederveen, Flora Delight:

Keniaanse hortensia's zijn een wereldwijd succes

"We hadden wel wat internationale bestellingen verwacht, maar nooit gedacht dat het er zo veel zouden zijn!" De snijhortensia's van de Keniaanse kwekerij Flora Delight gaan met andere woorden als warme broodjes over de toonbank, zo vertelt directeur Frans Ederveen. Samen met compagnon Marco van Sandijk begon hij in 2011 op het teeltbedrijf te experimenteren met hortensia's, en in 2013 brachten zij de eerste stelen op de markt. Sindsdien is er een hoop gebeurd. Inmiddels kan men het hele jaar door hortensia's aanbieden en is men net weer klaar met het bouwen van een nieuwe kas. Geleidelijk worden de tunnels vervangen voor kassen. 


Frans Ederveen op IFTEX 2019 met de award die hij won bij de IFTEX's Grower Quality Competition in de categorie Best Grower Assorted Cut Flowers.  

Jaarrond
Ederveen en Sandijk richtten hun bedrijf in Kenia op in 2007. Ze teelden toen voornamelijk boterbloemen en later ook verschillende zomerbloemen. Ze ontdekten al snel het potentieel van de hortensia. "Het is hier 52 weken per jaar zonnig, dus het heeft jaren geduurd eer de hortensia gewend was aan het Keniaanse klimaat. In 2011 konden we beginnen met wat teeltproeven. De resultaten waren goed, en toen we zagen dat ook de 'koudere periode' geen al te grote negatieve invloed had op de teelt waren we er van overtuigd dat we de bloemen het hele jaar zouden kunnen telen."

In de jaren die volgden bleven ze de hortensia's aanpassen aan de Keniaanse omstandigheden en werd ook het teeltareaal steeds verder uitgebreid. 


De hortensia's van Flora Delight

Van tunnels naar kassen
Alle hortensia's stonden altijd in tunnels, maar na enige jaren werd besloten de teelt geleidelijk naar binnen te verplaatsen. Gedurende de afgelopen twee jaar zijn stelselmatig nieuwe kassen gebouwd. Ederveen: "De teelt profiteert van de stabielere vochtigheid en het feit dat we meer processen kunnen automatiseren." Inmiddels is er zo'n 16 hectare kassen in gebruik. 

"Binnen de kassen is de teelt opgedeeld in verschillende afdelingen. Dit zorgt ervoor dat we constant kunnen leveren. We kunnen inspelen op belangrijke gelegenheden zoals Kerst, Valentijnsdag, Moederdag in Groot-Brittannië en Vrouwendag in Rusland."

Vraag
Ederveen zag naar eigen zeggen altijd al potentieel in de hortensiamarkt. "De wereldwijde teelt van de hortensia is, zeker in vergelijking tot die van rozen, nog altijd klein. Vandaar dat we dachten dat een hortensia die het hele jaar door geteeld en aangeboden kan worden, een geweldige toevoeging zou zijn," vertelde hij ons reeds in 2016. En de tijd lijkt hem gelijk te geven. "De vraag is goed en loopt lekker door. Bovendien komt die vraag uit steeds meer landen, zowel van binnen als buiten Europa." 

Variëteiten
Flora Delight heeft nu zes variëteiten in het assortiment. "We zijn er constant mee bezig ons aanbod te verbeteren en hebben onlangs vier nieuwe kleuren toegevoegd. Ons uiteindelijke doel is het kunnen aanbieden van zo'n 12 tot 14 verschillende kleuren, zodat er voor onze kopers genoeg keuze is."

Toekomstplannen
Voor de toekomst wil men uiteraard blijven werken aan hun positie op de wereldmarkt. Daarnaast zal nog meer geinvesteerd worden in kassen en automatisering. Zo wil de kweker een soort monorail installeren om de interne logistiek te verbeteren. Tot slot zoekt Flora Delight, en met hen de hele markt, naar manieren om het vaasleven van de hortensia's te verlengen, "want daar is nog veel te winnen."

Voor meer informatie:
Flora Delight
Frans Ederveen
e-mail: frans@floradelight.nl 
www.floradelight.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven