Een kijkje in de demokas van United Selections

In nauwe samenwerking met telers in Kenia marktgericht telen

Meer focus op de teelt in lager gelegen gebieden en dichterbij het epicentrum van de rozenteelt zijn, waren de voornaamste redenen voor United Selections om, naast hun op 2150 meter hoogte gelegen kas in Nakuru, een demokas in Naivasha te bouwen. De eerste planten werden gepoot in 2018 en nu, ongeveer een jaar later, zijn ze erg tevreden met het resultaat. Vorige maand kreeg FloralDaily.com de kans om de kas met eigen ogen te zien. 


De 0,5 hectare grote kas

De kas, die op 1800 meter hoogte ligt, is onderdeel van het Flowers Business Park en wordt gehuurd van Panda Flowers dat daarnaast ook een rozenteeltbedrijf heeft. "De demokas wordt gebruikt voor het selecteren en tonen van nieuwe variëteiten en de productie van onderstammen," zegt David Kibet, Crop Manager bij United Selections. 


David Kibet toonde ons de kas en nieuwe variëteiten zoals de veelbelovende Snow White die op deze foto te zien is.

Demokas
In hun demokas toont United Selections 48 verschillende variëteiten, zowel nieuwe als bestaande. Voorbeelden van populaire variëteiten zijn Amina, Confidential, Jumilia en de huis-tuin-en-keuken roos Madam Red en diens mutatie Madam Cerise, 


De demokas

Ook voor de andere variëteiten in de kas voorziet het bedrijf een mooie toekomst. Onder de rozen met veel potentieel bevinden zich onder andere zeer productieve variëteiten zoals Pink Pearl, Yellow Sunburst, Cheetah, Wild Cheetah en Selina. "We hebben alle kleuren in ons aanbod."  


Met de klok mee: Selina, Pink Pearl, Yellow Choice en Red Lion. Klik hier voor een groter formaat.

Selectie
Voordat de variëteiten een plekje in de demokas krijgen, moeten ze een strenge selectieprocedure doorlopen. "Er wordt gekeken naar de kleur, de grootte van de knop, rendement, transporteerbaarheid en het vaas leven. We stellen onszelf de vraag wat de klant wil. De selectie vindt jaarlijks plaats en ons hele team is erbij betrokken, maar we geven ook de telers een kijkje in onze "keuken".

Door de jaren heen is rendement steeds belangrijker geworden, merkt Kibet. "De uitspraak "ik heb cijfers nodig" hoor ik meer dan eens wanneer telers binnenkomen. Er is veel vraag naar rozen met meer dan 200 of 250 stengels en gelukkig hebben we een aantal van die zeer productieve variëteiten in ons assortiment. Cheetah (rood) en Wild Cheetah (kersenrood) bijvoorbeeld hebben er meer dan 300."  

En om het beste uit hun teelt te halen, biedt United Selections de telers tijdens het kweken. "Wanneer moet ik ze buigen? En wanneer snoeien? We helpen onze klanten met dit soort zaken omdat ze anders het risico lopen een lage opbrengst te hebben."

De productie van oculatiehout
Wanneer een teler graag wilt beginnen met het telen van een nieuwe variëteit, wil United Selections zo snel mogelijk hierop in kunnen spelen. Om deze reden hebben ze een deel van hun demokas gebruikt voor de productie van oculatiehout. "Dit is maar een klein oppervlakte in vergelijking met dat in onze kas in Nakuru. Wanneer een teler in onze demokas een variëteit kiest, worden de planten ginder geteeld omdat daar meer schoon oculatiehout beschikbaar is. Zo kunnen we onze klanten kwalitatieve, gezonde planten aanbieden. Al met al is de levertijd zo'n zes tot acht weken." 

Tot dusver tevreden
Kibet en zijn team zijn tot dusver tevreden met de nieuwe locatie. "In februari hadden we onze eerste open dag en we waren zeer blij met het aantal bezoekers en de positieve reacties die we kregen. Om telers up-to-date te houden van de ontwikkelingen binnen ons bedrijf en om onze producten aan te prijzen, willen we elk jaar een open dag organiseren. Daarnaast zijn we ook aanwezig op vakbeurzen zoals IFTEX, dat vorige maand plaatsvond en de Naivasha Horticultural Fair die op 20 en 21 september zal plaatsvinden in Naivasha. 

Voor meer informatie:
United Selections  
www.united-selections.com 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven