Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bouw kennis- en innovatiecentrum Erbil, Irak

World Horti Center naar Koerdistan

Naast een World Horti Center in Naaldwijk en vier (!) in China krijgt ook Koerdistan een World Horti Center. In Erbil zal een kennis- en innovatiecentrum komen en daar gaat de Koerdische projectontwikkelaar RedYar voor zorgen. De handtekeningen werden onlangs gezet onder een intentieverklaring.

De projectontwikkelaar is inmiddels gestart met de bouw van een 75 ha groot food & distributiecentrum, een groothandelscentrum met groenten en fruit voor retail en restaurants. Op hetzelfde terrein van dit ultramoderne distributiecentrum wordt in de nabije toekomst het innovatie- en kenniscentrum gebouwd. Bovendien is er volop ruimte voor kassenbouw ingepland zodat er een onafhankelijke positie van voedselproductie en -leverantie in Koerdistan, Irak wordt gerealiseerd.

In de opbouw van Irak blijkt een grote behoefte naar kennis van land-, tuinbouw en veeteelt. De inwoners zijn grootgebruiker van groenten en fruit en voor de oorlogsperiode was Koerdistan, Noord-Irak voornamelijk zelfvoorzienend. Inmiddels wordt op jaarbasis ter waarde van 17 miljard euro geïmporteerd waarvan alleen al bijna € 600 miljoen aan tomaten voor deze regio. Een World Horti Center in Erbil, met de triple helix Onderzoek, Onderwijs en Ondernemers moet gaan bijdragen aan de verdere economische ontwikkeling van het land en zo mogelijk in grote delen van het Midden-Oosten.

Mark Zwinkels van World Horti Center: "Voor Nederland betekent dit enorme exportmogelijkheden. Het concept World Horti Center vormt een belangrijk platform voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven, waarbij het concept uiteraard zal worden aangepast naar de wensen en behoeften in deze regio. Demokwekerij Westland zal het onderzoek ondersteunen en Onderwijsgroep Lentiz brengt haar kennis in voor (groen) onderwijs. Ook de Nederlandse melkveehouderijsector is bij dit enorme ontwikkelingsproject betrokken. De samenwerking is tot stand gekomen met Willem Cosijn, de Consul- Generaal van Nederland voor Koerdistan."

Publicatiedatum: