Nieuw boekje over rol biomassa in circulaire economie

Hoeveel biomassa gaat er om in Nederland, Europa en de wereld? Welke biomassastromen zijn dat en waar komen ze vandaan? En hoe kunnen we met biomassa het gebruik van fossiele energie terugdringen en kringlopen sluiten? Het boekje "Biomassa en de circulaire economie: alles wat je wilde weten over biomassa maar nooit durfde te vragen" bevat actuele feiten en cijfers over biomassa en biedt handvatten voor tal van toepassingen, van menselijke consumptie en diervoeding tot energie, materialen en chemie.

“Het boekje is ons verhaal, gebaseerd op ruim 25 jaar onderzoek in het veld. Het gaat over wat biomassa is en hoe je deze zinnig kunt inzetten in de economie”, aldus Harriëtte Bos van Wageningen Food & Biobased Research, die het samen met haar collega’s Johan van Groenestijn en Paulien Harmsen heeft geschreven. "Wie het boekje leest, vindt ook een overzicht van bestaande technologieën en technologieën die volop in ontwikkeling zijn."

Toepassingen per type biomassa
Volgens Bos is het boekje interessant voor iedereen die beroepsmatig of als student te maken heeft met de circulaire economie: “We hebben richting willen geven aan de vraag welke biomassa je waarvoor kunt gebruiken. Onze visie is dat elke type biomassa een voorkeurstoepassing heeft. Een gemengde natte reststroom kun je het beste vergisten tot biogas, omdat vergisting daarvoor de meest voor de hand liggende technologie is. Wil je chemische bouwstenen uit biomassa produceren, dan is juist een schone, suikerrijke reststroom een goede grondstof. Zo hebben we alle typen biomassa gelinkt aan preferente toepassingen.”

Biomassa en de circulaire economie maakt deel uit van de reeks Groene Grondstoffen, een reeks handzame boekjes waarin de verschillende terreinen van de circulaire bioeconomie worden belicht. Het boekje is online te vinden.

bron: Wageningen UR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven