Delphy: "2019 is heel gemiddeld stadiumjaar"

Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van het voorjaar en het rooitijdstip weer het gemiddelde stadium bepaald voor de Hollands geteelde tulpen. De bodemtemperaturen lagen dit jaar beduidend lager dan in 2018. Dit heeft tot gevolg dat 2019 een heel gemiddeld jaar is, gekeken naar het langjarig gemiddelde. Op basis van deze voorspelling is het stadium G ongeveer 12 dagen later dan in 2018 en 5 dagen later dan in 2017. Beide jaren waren vroege jaren. Het jaar 2019 is qua stadium te vergelijken met 2016.

Om de bollen tijdig de juiste temperatuurbehandeling te kunnen geven, is stadiumonderzoek nodig. Telers doen er goed aan op tijd het stadium te bepalen zodat men weet hoe vlot de partij is en hoe groot de verschillen binnen de partij zijn. Het stadium bij hyacint wordt minder beïnvloed door de bodemtemperaturen maar meer door het rooitijdstip. Stadiumonderzoek in hyacint voorkomt in de broeierij het optreden van groene (stro)nagels.

Delphy onderzoekt voor u het stadium van zowel tulpen als hyacinten. Om een goed beeld van het stadium te krijgen, moeten minimaal vijf bollen per monster worden aangeleverd. Aanleveren van monsters kan bij Delphy aan de Weeresteinstraat 10 in Hillegom.

Voor tulp geldt: stadiumonderzoek vanaf derde week juli voor de vroege partijen en Franse bollen. Voor Nederlandse hyacint geldt: stadiumonderzoek vanaf eind juli/begin augustus, afhankelijk van de rooidatum. Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk geldt: stadiumonderzoek vanaf de laatste week juli.

bron: Delphy


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven