Europese pioenenoogst beter door lage temperaturen

"Tot dusver is het al beter dan vorig jaar en het seizoen is nog niet eens voorbij," antwoordt Ben Hogewoning van My Peony Society, een platform dat pioenen van een selectie telers verspreidt, wanneer hem gevraagd wordt naar het huidige seizoen. "Het hangt allemaal af van de weersomstandigheden en dit jaar waren die veel beter dan vorig jaar."

Betere gewassen
"Verleden jaar was het in bepaalde teeltgebieden, zoals Frankrijk en Nederland, heel warm en droog. Het was daardoor voor telers lastig om een goede kwaliteit te telen aangezien pioenen niet van warm weer houden. Dit jaar echter zijn de temperaturen lager waardoor de bloemen beter zijn."

Betere prijzen
Het resultaat daarvan is dat ook de prijzen beter zijn dan verleden jaar. "Ik ken de cijfers niet uit mijn hoofd, maar ze zijn zoals verwacht en we zijn er tevreden mee." Het merendeel van de pioenen wordt verkocht aan Nederlandse exporteurs en groothandelaren die ze vervolgens de hele wereld over sturen. Maximaal vijf procent van de oogst wordt verkocht via de Royal FloraHolland veiling. 

Stijgende vraag
Sinds de oprichting van My Peony Society in 2015 is de vraag naar hun pioenen sterk gestegen. Volgens Ben Hogewoning zijn daar meerdere redenen voor. "Uniformiteit in aanbod, samenwerking tussen telers en afnemers en vooral het collectieve belang op één zetten. Passie voor het product is het belangrijkste."

Langer seizoen 
Door pioenen vanuit verschillende plekken op aarde te distribueren (er zijn momenteel veertig telers in zes landen wereldwijd) en het toepassen van betere koeltechnieken, kan My Peony Society beter aan de vraag voldoen. Daarnaast duurt het seizoen ook langer: "Doordat we de bloemen langer op kunnen slaan, kunnen we het pioenenseizoen uitstrekken. Normaal gezien begon dit begin april en duurde het tot eind juni/begin juli. Nu is dat, met dank aan betere koeltechnieken, zo'n 5 weken langer."

Voor meer informatie  
My Peony Society 
Ben Hogewoning
e-mail: ben.hogewoning@mypeonysociety.com    
www.my-peony.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven