Rwanda’s enige rozenteeltbedrijf slaat zijn vleugels uit

Het 20 hectare grote rozenteeltbedrijf Bella Flowers werd in 2016 opgericht. Het was een initiatief van de regering om werkgelegenheid te creëren en de Rwandese sierteeltsector een boost te geven. Het is het enige rozenteeltbedrijf in Rwanda en nadat bewezen was dat het bedrijf zelfvoorzienend was, werd besloten uit te breiden met 20 hectare extra. Van die 20 hectare is nu 10 hectare in gebruik en tegen het eind van het jaar zal dat ook voor de andere helft gelden. Het totale areaal zal dan 40ha omvatten en minstens 1000 mensen werk bieden. 


Victor Omuga op IFTEX 2019 in Nairobi

Bella Flowers ligt op 1600 meter boven de zeespiegel en er worden 18 variëteiten intermediate rozen in zeven verschillende kleuren geteeld. Gemiddeld worden er zo'n 150.000 stengels per dag geoogst waarvan het merendeel naar Amsterdam gaat. Zo'n kwart hectare wordt gebruikt voor opkweek. 

Trots
Victor Omuga, marketing manager van Bella Flowers, is trots op wat het relatief jonge bedrijf al bereikt heeft. "In Rwanda zijn de natuurlijke omstandigheden voor het telen van kwalitatieve rozen perfect maar de logistiek is een uitdaging. Er zijn bijvoorbeeld geen directe vluchten naar Amsterdam, dit gaat altijd via Brussel. Gelukkig zien afnemers de hoge kwaliteit van onze teelt, die zelfs nu transport nog even hoog is als die van rozen afkomstig uit Kenia en Ethiopië en we merken dat de vraagt stijgt." Maar dit is niet het enige waar Omuga trots op is. 

Groeiende markten
Niet alleen de vraag van Nederlandse groothandelaren stijgt, ook andere landen beginnen de Rwandese rozen te ontdekken. "We versturen rozen naar Australië via Johannesburg (Zuid Afrika), we hebben onlangs onze eerste rozen naar Groot-Brittannië gestuurd, we hebben al meerdere aanvragen uit het Midden-Oosten ontvangen - waar ook makkelijk te leveren is door de directe vluchten naar Dubai - en we hebben potentiële klanten in Vancouver, Canada."

Groter areaal
Bella Flowers startte in 2016 met een areaal van 20 hectare en bewees al snel zelfvoorzienend te zijn. Dit deed de regering besluiten om het bedrijf uit te breiden met een extra 20 hectare. Momenteel is de helft hiervan in gebruik en verwacht wordt dat dit tegen het einde van dit jaar ook voor de andere helft zal gelden. Tegen het einde van 2019 zal Bella Roses dus 40 hectare aan rozen telen en werkgelegenheid hebben voor meer dan 1000 mensen, iets waar Omuga ook erg trots op is. "Het creëren van banen was één van de doelstellingen van het teeltbedrijf en dat ik nu ook kan zeggen dat we meer dan 1000 werknemers zullen hebben, maakt me heel trots."

Duurzaamheid
Een andere belangrijke focus is het groeien op een verantwoorde manier. "Milieuvriendelijkheid staat bij ons hoog in het vaandel en we zijn begonnen met het toepassen van oplossingen die het gebruik van water en niet-hernieuwbare energie tot een minimum beperken. We hebben het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen teruggeschroefd door het gebruiken van geïntegreerde gewasbescherming zoals insectenvallen en in de toekomst zullen we ook onschadelijke insecten inzetten." Op het moment van schrijven is het bedrijf GlobalGAP gecertificeerd en bezig met het verkrijgen van MPS en Fairtrade certificaten. 

Voor meer informatie
Bella Flowers
Victor Omuga
e-mail: victor.omuga@bellaflowers.rw
www.bellaflowers.rw 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven