WUR onderzoekt

Een hogere productie door diffuus glas?

Planten kunnen niet groeien zonder licht. In de glastuinbouw is zelfs een gouden regel: 1 procent meer licht zorgt voor 1 procent meer opbrengst. Maar wat gebeurt er als in een kas geen gewoon glas wordt gebruikt, maar diffuus glas? Zorgt dat voor een nóg hogere productie, zoals vaak wordt gedacht, en voor een verhoging van de energie-efficiëntie? Dat onderzoekt de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research bij een grote groep praktijkbedrijven.

Diffuus glas verspreidt het inkomende zonlicht. De lichtstralen worden dan dus in verschillende richtingen gebogen. De mate van verspreiding heet 'haze'. Glas met een hoge haze-factor zorgt voor een hogere productie, zo luidde de conclusie van enkele experimenten een aantal jaar geleden. De vuistregel is: 10 procent meer diffuus licht betekent 1,5 procent meer productie.

Maar klopt die vuistregel? En is er ook minder energie nodig bij gebruik van diffuus glas? Veel Nederlandse telers hebben hun twijfels en kiezen bij een nieuwe kas voor 'gewoon' glas in de kasconstructie.

Gewoon en diffuus glas vergelijken
WUR wil voor eens en voor altijd zeker weten wat de effecten zijn van diffuus glas op productie en energieverbruik. Daarom startte WUR in het najaar van 2018 een onderzoek bij een grote groep telers van verschillende gewassen, zoals tomaat, komkommer en aardbei. Die telers - momenteel zijn het er dertien - gebruiken zowel gewoon als diffuus glas. Daardoor is het maken van vergelijkingen mogelijk.

WUR analyseert bij deze telers de klimaatgegevens en productiecijfers over de afgelopen jaren. Bovendien worden lichtsensoren opgehangen in de kassen met en zonder diffuus glas. De eigenschappen van het gebruikte glas worden nagevraagd bij de betreffende teler. Dit najaar presenteert WUR de eerste resultaten van het onderzoek.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het programma Kas Als Energiebron.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven