All Climate kas: 140 vierkante meter barstensvol techniek

De All Climate Greenhouse van World Horti Center is een technisch hoogstandje. Je ziet niet vaak zoveel techniek in een relatief kleine kas van 140 vierkante meter. De kas is gebouwd in een andere kas. Zo kunnen in de buitenste kas verschillende klimaatomstandigheden nagebootst worden. Voor de binnenste kas is dit dan het zogenaamde buitenklimaat. In de binnenste kas kan onderzoek gedaan worden naar hoe de teelt reageert op dat desbetreffende buitenklimaat.

Drie klimaatcomputers in één kas
De kas is gerealiseerd door negen bedrijven samen. Het is in eerste instantie bedacht voor Nederlandse studenten. Omdat deze kas alles bevat wat betreft teeltmogelijkheden kunnen studenten veel leren over de glastuinbouw. Deze unieke kas bevat namelijk drie verschillende klimaatcomputers: Priva, Hoogendoorn en Hortimax. Het is de bedoeling dat er eenvoudig geschakeld kan worden tussen de verschillende klimaatcomputers. Studenten kunnen zo leren werken met verschillende computers.

Eerste onderzoek met komkommers
In de kas, die bestaat uit twee aparte afdelingen, kunnen naast elkaar onderzoeken worden uitgevoerd met verschillende nagebootste weersomstandigheden. Op dit moment wordt een test uitgevoerd met komkommers. In de rechter afdeling worden de komkommers geteeld onder optimale omstandigheden, zoals er normaal gesproken in Nederland geteeld wordt. De komkommers zijn dan na 21 dagen klaar om geoogst te worden. In de linker afdeling worden komkommers in een koeler klimaat geteeld. Dit om te kunnen laten zien wat er gebeurt als er teveel gekoeld wordt. Uit dit onderzoek blijkt dat deze komkommers pas na 25 dagen geoogst kunnen worden. Zo kunnen studenten en buitenlandse telers met eigen ogen zien waarom we in Nederland telen zoals we telen.

Techniek in de kas
Op beide afdelingen hangen meetboxen van zowel Priva, Hoogendoorn als Hortimax. Daarnaast hangt in de rechter afdeling een plantcamera van Priva en in de linker afdeling een plantcamera van Hoogendoorn. De gegevens van de meetboxen en camera's kunnen weer uitgewisseld en vergeleken worden met de verschillende klimaatcomputers.

De kas bevat luchtbehandelingskasten om de lucht in de kas te kunnen verwarmen of te koelen. Daarnaast kan de lucht door middel van de luchtbehandelingskasten vochtiger of juist droger gemaakt worden. Op het gebied van belichting kan er ook onderzoek gedaan worden. Er hangen SON-T en LED armaturen van Hortilux.

Het water komt vanuit de watertechnische ruimte van World Horti Center. In de buitenste kas zijn twee waterkranen aangesloten. Welke waterkraan gebruikt wordt, is weer afhankelijk van de klimaatcomputer die op dat moment ingeschakeld is.

Onderzoek voor internationale telers
Ary de Jong, bedrijfsleider bij World Horti Center: "Het is een project waar we al heel lang mee bezig zijn en het is mooi om te zien dat het project nu bijna afgerond is. Nog niet eerder is zoiets als dit gemaakt. Mijn wens is dat internationale telers ons gaan inhuren om onderzoek te doen naar wat de meest optimale manier van telen is onder de weersomstandigheden van hun land."

Zo veel techniek in een relatief kleine kas, dat is bijzonder. Op 4 juli a.s. wordt de All Climate Greenhouse officieel geopend en natuurlijk zijn wij daar ook bij.

Voor meer informatie:
Stolze
info@stolze.nl
www.stolze.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven