Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetswijziging legt appen in verkeer verder aan banden

Met ingang van 1 juli dit jaar is het verboden om tijdens het besturen van een vervoermiddel een mobiel elektronisch apparaat vast te houden dat gebruikt kan worden voor informatieverwerking of communicatie.

​Dit verbod geldt voor alle voertuigen, waardoor nu ook fietsen en trams hieronder vallen. Met het verbod doelt de minister op onder andere mobiele telefoons, smartphones, tabletcomputers, mediaspelers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten en mobiele televisies. Een overtreding in een (vracht)auto kost 240 euro, fietsers komen weg met een boete van 95 euro.

Spreeksleutel 27mc uitgezonderd van verbod
De voorbereiding van de wetswijziging heette in de wandelgangen ‘het verbod op appen op de fiets’. De tekstvoorstellen om dat mogelijk te maken, zouden ook het gebruik van 27mc apparatuur en mobilofoons in vrachtauto’s verbieden. Voor speciale toepassingen, zoals transportbegeleiding, is deze communicatie echter cruciaal in het kader van de verkeersveiligheid. 

Na overleg met het ministerie is het bedienen van de spreeksleutel voor het gebruik van ingebouwde 27mc apparatuur en mobilofoons uitgezonderd. Deze knop hoeft immers alleen vastgehouden te worden op het moment dat de chauffeur een melding doorgeeft en vormt op zich geen elektronisch apparaat voor informatieverwerking en communicatie. Waar mogelijk kan een goede handsfree set de functie van de spreeksleutel overnemen via spraaksturing.

Bron: TLN

Publicatiedatum: