Tegengaan ontwikkeling en verspreiden resistente schimmels

Het RIVM-rapport ‘Nieuwe inzichten in ontwikkeling van resistentie bij Aspergillus fumigatus’ wijst plantenafval uit de bollenteelt aan als een bron van vermenigvuldiging en verspreiding van een schimmel (Aspergillus fumigatus) die resistent is tegen azolen (fungiciden). Deze schimmel kan ook patiënten met een verzwakt immuunsysteem treffen. De schimmel is dan door de resistentie moeilijk te bestrijden met medische azolen. Het rapport benoemt de ontwikkeling en verspreiding van de resistente schimmel als een belangrijk vraagstuk.
Het RIVM adviseert om langdurige en ongecontroleerde opslag van plantenafval in de bollenteelt te voorkomen. Het Ctgb kijkt hoe het hieraan kan bijdragen in overleg met betrokken partijen en binnen zijn verantwoordelijkheid voor het toelaten van gewasbeschermingsmiddelen. Zo nodig zal het aanvullende gebruiksvoorschriften opleggen.

beeld genomen uit het RIVM rapport

In een reactie zegt branchevereniging van de bloembollensector KAVB zich in te zetten voor een oplossing van deze problematiek. Adjunct-directeur André Hoogedijk: “We willen als sector onze verantwoordelijkheid nemen om ons aandeel in de probleem op te lossen. Daarom werken we al anderhalf jaar samen met alle relevante partijen, waaronder drie ministeries, het Ctgb, Wageningen UR, CLM en het Radboud UMC. Ook zijn we met de betrokken onderzoekers op werkbezoek geweest bij bollentelers. We zien goede mogelijkheden om de opslag van plantenafval op dusdanige wijze aan te passen dat de resistentievorming kan worden tegengegaan.”  

bron: Ctgb


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven