Term 'kringlooplandbouw' doet weinig glastuinbouwers belletje rinkelen

Glastuinbouw lijkt visie Schouten niet nodig te hebben om al te verduurzamen

Van de term 'kringlooplandbouw' hebben glastuinbouwers vaak niet eens gehoord, maar ondertussen maken zij wel werk van de verduurzaming die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voorstaat met de kringlooplandbouwvisie 'Waardevol en verbonden'. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie. 

Slechts 9% van de glastuinbouwers kent de visie 'Waardevol en verbonden', terwijl 40% nog niet eerder van de visie gehoord heeft. Wel opvallend aldus de onderzoekers: relatief veel (25%) glastuinbouwers zeggen van kringlooplandbouw te hebben gehoord, maar zij weten nauwelijks wat het begrip inhoud.

Hoge kosten belemmering
Geelen Consultancy voerde samen met onderzoeksbureau Motivaction onderzoek uit naar de beleving van kringlooplandbouw bij agrarische ondernemers. Vanuit de glastuinbouw kregen de onderzoekers geluiden te horen over onder meer de hoge kosten die gepaard gaan met de transitie en het ontbreken van aandacht voor aard- en restwarmte. Daarbij merken de onderzoekers tegelijkertijd op dat glastuinbouwers zeker niet het laagste inkomen hebben én, zo valt tussen de regels door te lezen, dus het geld voor investeringen in duurzaamheid wel hebben.

Niet verrassend gezien de relatieve onbekendheid met de visie is ook de relatief beperkte omvang van de glastuinbouw in de totale steekproef. 91 glastuinbouwers werden in de steekproef (1536 respondenten) meegenomen. 

Bekijk hier het rapport, waaruit blijkt dat glastuinbouwondernemers t.o.v. hun agrarische collega's relatief vaak al zuinig zijn met grondstoffen en energie. Zo geeft 79% van de glastuinbouwers aan zo min mogelijk energie te gebruiken voor productie en transport én past 89% van de ondernemers de in de visie genoemde maatregelen om grondstofgebruik te beperken toe.

De onderzoekers bevelen aan om in de glastuinbouw de LNV-kringlooplandbouwvisie 'Waardevol en verbonden' meer bekendheid te geven onder glastuinbouwers. Daarbij kan ook tegemoet gekomen worden aan de breed gedeelde behoefte aan meer duidelijkheid over de doelen van de omslag naar kringlooplandbouw, aldus de onderzoekers. 

Realisatieplan en Tuinbouwakkoord
Misschien dat het realisatieplan dat minister Schouten vandaag deelde daarbij helpen. Daaruit blijkt dat er 135 miljoen euro bijkomt voor kringlooplandbouw. In het plan beschrijft Schouten verder hoe de beweging naar kringlooplandbouw, na de presentatie in het najaar van 2018, op gang is gekomen.

Sowieso roert Schouten zich op akkoordengebied. In maart zette ze, ten overstaan van de glastuinbouwsector, ook al haar handtekening onder het Tuinbouwakkoord


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven