Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Willem Wieringa, Desch Plantpak:

"Je kunt plastic vergelijken met hondenpoep"

Wat hebben honden en plastic gemeen? "Mensen houden van honden, maar niet van poep aan de schoen. Maar is dat de schuld van de hond? Nee, de schuld ligt bij de eigenaar en hetzelfde geldt voor plastic. Het is niet het materiaal zelf dat vervuilt, maar de mensen die er niet goed mee omgaan." Dat meent Jan Willem Wieringa van verpakkingsbedrijf Desch Plantpak. Tijdens een paneldiscussie - 'Fantastisch plastic en alternatieve tuinbouwverpakkingen' - op de Greentech gingen verschillende verpakkingsbedrijven hierover in gesprek. Voor wat extra pathos had Wieringa zijn hond 'Recy' meegenomen.


Jan Willem Wieringa met zijn hond en mascotte Recy

In totaal waren er vijf sprekers: Shaun Herdsman van Modiform, Yme Pasma van Royal FloraHolland, Joan Hanegraaf van Oerlemans Plastic en Natalie Porter van Porters Fuchsias. Jeannette den Boer leidde het panel.

Meer en beter recyclen
"Het probleem van plastic vervuiling ontstaat vooral in Azië, maar leidt tot veranderingen over de hele wereld," legt Wieringa uit. "De vergelijking van hierboven laat zien dat het gaat om de opvoeding van niet alleen de gebruikers, maar van de gehele industrie. Zoals we ook niet alle honden uit de weg moeten ruimen om van de hondenpoep af te komen, zo moet ook de industrie niet de nek worden omgedraaid, maar moet daarentegen geinvesteerd worden in recycling."

Desch zet sterk in op recycling. "Natuurlijk ontstaan er alternatieven, maar plastic moet niet gezien worden als de slechterik", benadrukt Wieringa. "Plastic is fantastisch, zolang je het maar niet weggooit."

Conclusie: Meer samenwerking
Tijdens de discussie kwam men tot de conclusie dat het probleem te groot is om door één bedrijf te worden opgelost. Er is meer samenwerking door de hele keten heen nodig. "Mensen zijn gecommitteerd om het juiste te doen, maar zijn verward over wat het juiste is. Alle schakels in de keten moeten samenwerken en er moet één lijn worden getrokken met betrekking tot recycling, bij voorkeur op Europees niveau of zelfs op mondiaal niveau."

Voor meer informatie
Desch Plantpak B.V.
www.desch-plantpak.com

 

Publicatiedatum: