Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste teelt op water project in Suriname in de maak

Groenten, fruit of kruiden kweken zonder aarde, alleen met water. Dat is hydroponics. Samantha Biharie en Vinod Baldew zagen wel brood in deze innovatieve techniek en besloten een eigen bedrijf te starten. Financieringsproblemen leken roet in het eten te gooien. Maar de overheid bood uitkomst met een starterslening via het Dutch Good Growth Fund (DGGF).

Telen op water kan op twee manieren: in een vijver met 15 tot 20 centimeter water of via een systeem van pvc-buizen waar water doorheen stroomt. Biharie en Baldew kozen voor de eerste techniek. In augustus 2019 hopen ze de deuren van hun bedrijf H2O Dutch Greenhouses in Paramaribo te openen.

Surinaamse droom
"Vinods vader was landbouw-engineer", begint Samantha Biharie. "Hij zag jaren geleden al toekomst in hydroponics. Enige tijd geleden zijn we ons er eens in gaan verdiepen en begrepen we waarom. Het is de methode van de toekomst, denken wij. Daarom besloten we de stoute schoenen aan te trekken en onze eigen onderneming te starten."

Biharie en Baldew hebben beide Surinaamse roots. Maar dat was niet de enige reden waarom ze al snel besloten dat ze hun bedrijf wilden vestigen in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. "Door de hoge temperatuur zijn er geen stookkosten", legt Biharie uit. "En het Surinaamse arbeidsloon is ongeveer de helft van het Nederlandse. Bovendien willen we ook graag iets betekenen voor de lokale bevolking en Surinaamse economie. We helpen minstens 15 mensen aan een baan."

Starten in Suriname
De Nederlandse overheid stimuleert ondernemers die hun vleugels willen uitslaan in het buitenland. Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) helpt Nederlandse ondernemers, zoals Bihare en Bladew met uitbreiding naar ontwikkelingslanden en opkomende markten met een financiering of verzekering tegen kredietrisico’s. Suriname is een van die landen.

H2O Dutch Greenhouses is een Nederlandse onderneming, die haar productieproces in het buitenland belegt. "Nederlandse banken waren daarom terughoudend", vertelt Biharie. "En geld lenen in Suriname is door de hoge rente van 20% sowieso onmogelijk." Na wat speurwerk op internet vonden ze een adviseur die ze doorverwees naar het DGGF.

En nu: aan de slag
"Zonder deze lening was het ons niet gelukt om op deze schaal van start te gaan", aldus Biharie. "Nu het definitief is, kunnen we alle apparatuur kopen die we nodig hebben en trainingen in hydroponics voorbereiden voor ons personeel. Binnen een paar maanden kunnen we onze droom dan hopelijk verwezenlijken."

bron: RVO

Publicatiedatum: