Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kenia: een kijkje bij United Selections, Maridadi en Rift Valley Roses

Ondanks de uitdagingen aan het begin van het jaar kijken Keniaanse telers en veredelaars nu weer vooruit en investeren ze in hun gewassen, faciliteiten en arbeid. Dat was althans onze indruk, toen we begin deze maand de IFTEX in Nairobi bezochten een dag ervoor een bezoek brachten aan veredelaar United Selections en de rozenkwekers Maridadi en Rift Valley Roses.

Om zich meer te kunnen richten op gewassen die bij klanten op minder hoogtemeters worden geteeld, heeft United Selections een bestaande 0,5 ha kas gehuurd bij Panda Flowers, waarin nieuwe variëteiten beter gepresenteerd kunnen worden en ook de productie van onderstammen beter zou gaan. Bij Maridadi is men bezig de GRASP-certificering te behalen en bij Rift Valley Farms is men, naast de recente voltooiing van het zonnesysteem, continu bezig om gegevens te verzamelen volgens het Kaizan concept. Zo willen zij de omstandigheden voor de medewerkers en de kwaliteit van de gewassen verbeteren.

Later volgt een uitgebreider verslag van ons bezoek aan ieder bedrijf afzonderlijk, hieronder delen we alvast een foto-impressie.


De kas van United Selections ligt op een hoogte van 1800 m en is gevestigd naast Panda Flowers, in het Flower Business Park. In mei 2018 zijn hier de eerste planten geplant. De reden dat de kas op deze locatie is geplaatst en niet bij hun hoger gelegen locatie in Nakuru (2150 m), is dat ze zich hier meer kunnen richten op de gewassen die op lagere hoogtes moeten worden geteeld en dichterbij de meeste andere lokale rozentelers zijn.


Gewasmanager David Kibet toont hun nieuwe veelbelovende variëteit Snow White. Volgens Kibet heeft de variëteit een goede kleur, oogst en vaasleven. Ze hebben dan ook hoge verwachtingen van de variëteit.


De demonstratiekas waar 48 variëteiten te zien zijn. Tot nu toe zijn ze zeer blij met de beslissing om een kas op deze locatie te plaatsen.

Maridadi Farms
Jack Kneppers in de kas. Samen met zijn broer Richard Kneppers heeft hij het bloemenbedrijf 16  jaar geleden opgericht. Ze zijn begonnen met het telen van rozen op 12 ha en hebben inmiddels uitgebreid naar 46 ha. Het plan is om de komende jaren zelfs nog verder uit te breiden.


Arbeiders oogsten de rozen in de kas. Door de jaren heen heeft Kneppers de vraag naar certificeringen zien toenemen. "Kopers vragen ernaar." Daarom zijn ze op dit moment KFC zilver leden, MPS A en bezig om een GRASP-certificering te krijgen. "Mensen vinden het steeds belangrijker dat de producten die ze kopen van bedrijven komen waar er goede werkomstandigheden voor de arbeiders zijn."


Het sorteringsgebied bij Maridadi Farms. Ze leveren hun bloemen aan de FloraHolland veiling in Nederland onder de naam Kneppers Rozen.

Rift Valley Roses

Rift Valley Roses is een relatief nieuw bedrijf dat zeven jaar geleden is opgericht. Een belangrijk doel voor hen is het verminderen van hun koolstofvoetafdruk, en met de installatie van hun zonnesysteem, dat onlangs in het nieuws was, zetten ze stappen in de juiste richting. Maar dit bedrijf doet nog veel meer en FloralDaily heeft een bezoek aan Rift Valley Roses gebracht om erachter te komen wat dit precies inhoudt.


Eigenaar Stuart Millar en bedrijfsmanager Peterson Muchiri in de kas met teamleider Esther en oogster Jen. Esther is verantwoordelijk voor 27 oogsters en is één van de moderators van het Kaizan concept. Met dit concept wordt ieder individu geëvalueerd om het meeste uit hen te halen. Dit resulteert ook in gegevens, waarmee de arbeiders hun productie en de kwaliteit van de gewassen kunnen verbeteren. "Speaking with data" is één van hun slogans. Een andere is 'Tukuza - Tunaweza Kuboresha Zaidi', wat 'Samen kunnen we continu beter worden' betekent.


Gordon Millar (eigenaar), Peterson Muchiri (Bedrijfsmanager) en Stuart Millar (eigenaar) presenteren Snow White, een variëteit die ze ongeveer zes maanden geleden geplant hebben. Net als veredelaar United Selections hebben ze hoge verwachtingen van deze variëteit. Over het algemeen telen ze 18 commerciële variëteiten en vier semi-commerciële variëteiten op 24 ha, en tegen het eind van het jaar zal dit uitgebreid worden naar 30 ha. De bloemen die geoogst worden gaan naar FloraHolland en worden door Fresco Flowers uitgepakt en voorbereid op de veiling.

Publicatiedatum: