Dekker Chrysanten schaft LZV aan

Een kwart miljoen stekken per vracht

Dekker Chrysanten rijdt sinds deze maand ook met een LZV (Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie). De inzet van de Volvo FH42T LNG past naar eigen zeggen in het duurzaamheidsstreven van de chrysantenveredelaar en -vermeerderaar. De combinatie is afkomstig van dealer LVS Trucks, dat inmiddels 17 Volvo’s heeft geleverd voor Dekker Chrysanten. Voor het tanken van LNG gaat het bedrijf gebruikmaken van het nieuwe NXT-tankstation Boekelermeer van GP Groot.

De combinatie van extra pallets én zuiniger brandstof moet leiden tot een forse emissiereductie, verwacht Dekker Chrysanten. De 25,25 meter lange LZV kan in één keer 40 pallets meenemen, oftewel een kwart miljoen chrysantenstekken. In een normale trailer passen 26 pallets. Over een jaar gerekend moet dat het bedrijf een besparing van 120.000 kilometer gaan opleveren.

15 procent minder emissie in 2025
Ook het gebruik van LNG als brandstof draagt bij aan een fors lagere uitstoot. Die is in vergelijking met conventionele dieseltrucks tot wel 20 procent lager. Dat past in het streven van de EU. Die wil de gemiddelde emissies door het transport met zware voertuigen vanaf 2025 met 15 procent terugbrengen. Het wegverkeer in Europa is goed voor bijna 5 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Europa.

Nieuw NXT-tankstation
Met de opening van een nieuw NXT-tankstation van brandstoffenleverancier GP Groot op bedrijventerrein Boekelermeer bij Alkmaar kreeg Dekker Chrysanten de mogelijkheid dichtbij huis te tanken. GP Groot is exploitant van 52 tankstations. LNG is een fossiele brandstof die gemaakt wordt uit aardgas uit onder andere Qatar en Noorwegen. GP Groot ziet LNG als een transitiebrandstof naar bio-LNG dat gemaakt wordt uit rioolslib, stortgas, mest en GFT. Bio-LNG leidt tot een CO2-reductie van 80% ten opzichte van diesel. Het is samen met hernieuwbare HVO diesel en het vanaf 2020 bij NXT Alkmaar verkrijgbare waterstof één van de voornaamste transportbrandstoffen van de toekomst. Chauffeurs van Dekker Chrysanten krijgen een speciale opleiding om LNG te tanken.

Actieradius 1000 kilometer
De FH42T LNG-truck van Volvo heeft een motor van 460 PK en kan met een tankinhoud van 205 kilogram maximaal 1000 kilometer afleggen. Qua rijprestaties is er geen verschil met een dieseluitvoering belooft LVS Trucks, al sinds 1995 ‘huisleverancier’ van Dekker Chrysanten. Ook de betrouwbaarheid en de onderhoudsintervallen komen overeen. Wel zijn LNG-trucks stiller op de weg. De chrysantenspecialist gaat met de LZV-combinatie uitsluitend in Nederland rijden, naar bestemmingen als het Westland, de Bommelerwaard en Limburg.

Voor meer informatie:
Dekker Chrysanten
Julianaweg 6a
1711 RP Hensbroek
www.dekkerchrysanten.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven