Flynth vroeg recordaantal subsidie aan

"Vooral veel subsidieaanvragen voor aansluiting op OCAP-netwerk"

In april was het voor glastuinbouwondernemers met oog voor energiebesparing weer zaak om subsidie aan te vragen voor hun plannen. Veel aanvragen hadden betrekking op aansluiting op het CO2-netwerk OCAP, zo zag Flynth dat voor haar klanten een recordbedrag van 1,7 miljoen euro aan subsidie aanvroeg. In totaal werd er voor 6,9 miljoen euro subsidie voor Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw (EHG) aangevraagd.

Met de EHG-subsidie kunnen glastuinbouwbedrijven en samenwerkingsverbanden van glastuinbouwers energiebesparende maatregelen nemen. Naast grote interesse in aansluiting op OCAP moet daarbij ook gedacht worden aan het aanschaffen van nieuwe machines, apparatuur of aan een tweede energiescherm, luchtbehandelingssysteem of aansluiting op een warmtenetwerk. De subsidie was aan te vragen in de periode van 1 tot en met 26 april 2019.

Groene investering
In totaal zijn er 200 subsidieaanvragen gedaan; daarvan heeft Flynth er maar liefst 52 ingediend. Marianne van der Spek, subsidie-adviseur en projectleider EHG bij Flynth, blikt terug op een hectische, maar succesvolle aanvraagperiode. "Het is fantastisch om te zien wat ondernemers allemaal doen om hun bedrijf te verduurzamen en bij te dragen aan een betere leefomgeving. Als adviseur vind ik dat fascinerend. De sector enorm toegewijd en neemt haar verantwoordelijkheid."

Jubileumaanvraag
Frank Hollaar, sectorleider glastuinbouw bij Flynth, verraste Marianne van der Spek met een grote bos in Nederlandse kassen geteelde bloemen en een solar lantaarn set als blijk van waardering voor haar inzet bij de aanvragen. Een extra bijzonderheid was bovendien het feit dat Marianne de tweehonderste EHG-aanvraag deed in deze openstelling.

Het beschikbare budget was vorig jaar met 9,2 miljoen euro hoger. De verwachting is dat het Ministerie van Landbouw de subsidieregeling volgend jaar weer beschikbaar stelt. Over de hoogte van het budget is nog niets bekend. 

Foto: Frank Hollaar, sectorleider glastuinbouw bij Flynth, verrast subsidie-adviseur Marianne van der Spek.

Vervolgtraject
Tot die tijd betekent het overigens niet dat ze bij Flynth stil kunnen gaan zitten. "Voor een deel van de aanvragen moet tussentijds een voortgangsrapportage bij RVO worden ingediend. Die rapportage verzorgen wij ook. Daarnaast moet voor de aanvragen met een toegekend subsidiebedrag hoger dan 25 duizend euro, na de realisatie van de investering, de subsidievaststelling worden ingediend."

Andere subsidieopties
Voor ondernemers die om welke reden dan ook deze subsidieronde misliepen of misgrepen zijn er nog andere opties over. Marianne somt op:

  • MIT R&D samenwerkingsprojecten

Een mkb-ondernemer kan namens een samenwerkingsverband een aanvraag indienen voor een R&D-samenwerkingsproject. Een MIT-R&D-samenwerkingsproject is gericht op de ontwikkeling of vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten. Vanaf 11 juni t/m 10 september 2019 gaat deze regeling open.

  • MIT kennisvoucher

De MIT Kennisvoucher is een 'waardebon' waarmee een mkb-ondernemer een kennisvraag kan laten beantwoorden door een kennisinstelling. De regeling is nog t/m 10 september 2019 open.

  • SDE+

De SDE+ gaat in het najaar weer open. Elke openstelling is verdeeld in vier fasen met steeds oplopende subsidie. Voor de glastuinbouw is deze regeling vooral van belang voor investering in zonnepanelen, aardwarmte en bio-energie.

  • EIA en MIA

Fiscale regelingen EIA en MIA voor de investeringen in energie- en milieu besparende maatregelen.

Voor meer informatie:
Flynth 
www.flynth.nl

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven