Jürgen von den Driesch, Brandkamp:

"Tweekleurige lantana's in de lift"

De lantana is een populaire plant, vooral in Centraal-Europa. Oranje en geel zijn de traditionele kleuren en nog steeds de belangrijkste, maar de laatste jaren neemt de belangstelling voor bi-colors toe. Jürgen von den Driesch van Brandkamp, dat al weer tien jaar geleden de serie Tropic Lantana op de markt zette, vertelt. Sinds deze introductie heeft men steeds weer nieuwe en verbeterde variëteiten uitgebracht en dit jaar introduceert men op de FlowerTrials wederom een aantal noviteiten.


Het team van Brandkamp op de IPM 2019 (Jürgen von den Driesch, tweede van rechts)

Vraag blijft toenemen
In de loop der jaren heeft Brandkamp de vraag naar hun Tropic Lantana-serie zien toenemen en een belangrijke reden is het feit dat de planten in deze lijn compacter zijn dan de 'gewone' lantana. "Het is altijd een zeer populaire plant geweest, omdat hij in de zomer gemakkelijk te verzorgen is. Na de bloei hoeven de oude bloemen niet te worden verwijderd en elke dag water geven is niet nodig. Deze kleinere lantana kan worden gebruikt voor meerdere doeleinden, omdat hij niet zo groot wordt als de gewone variëteiten. Klanten waarderen deze nieuwe variëteit echt: we zien de verkoop immers elk jaar toenemen", zegt von den Driesch.

Populair in Centraal-Europa
De lantana is vooral populair in Centraal-Europa. "Lantana's hebben een goed imago als mediterrane planten die de hele zomer door probleemloos bloeien. Bovendien trekken lantana's vlinders en bijen aan, iets dat tegenwoordig zeer gewaardeerd wordt door de consument."

Maar waarom blijft de populariteit van deze plant in de rest van Europa dan achter? Volgens Von den Driesch zijn de perceptie van deze plant en het klimaat in deze landen de belangrijkste redenen. "In Zuid-Europa worden ze als struiken gekweekt en Scandinavië heeft een lange koude lente, waar deze koudegevoelige plant niet van houdt. Daarom is Centraal-Europa de belangrijkste markt voor onze lantana's. De hoeveelheden zijn enorm en nemen nog steeds toe."

Kweken: tijdrovend en gecompliceerd
De planten in de Tropic Lantana-lijn van Brandkamp staan ​​bekend om hun speciale vorm. Anders dan de normale lantana's, die vrij groot zijn, zijn deze planten compact en bossig en hebben ze veel vroegbloeiende bloemen. Ze zijn verkrijgbaar in potten van 10, 11 en 12 cm. Ongeveer tien jaar geleden brachten ze de eerste Tropic Lantana op de markt en voegden ze kleuren toe in de jaren die volgden. Het toevoegen van een nieuwe variëteit is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. Het veredelingsproces is behoorlijk tijdrovend en gecompliceerd. De productie van zaad en kieming is vaak niet goed, en bovendien duurt het testen van een nieuwe variëteit minimaal drie jaar. De lantana is erg gevoelig voor de weersomstandigheden en het is moeilijker om de reactie te voorspellen, omdat het van jaar tot jaar kan verschillen.

Assortiment
Alhoewel Brandkamp vond dat het assortiment in 2016 eigenlijk al compleet was, bleef men intensief zoeken naar nieuwe en betere rassen. "Er zijn altijd kenmerken die kunnen worden verbeterd. Dus ook al hebben we alle kleuren die we willen, we zullen blijven investeren in het veredelen van deze variëteit om het nog beter te maken."


Lantana Pitaya and Tropic Lantana Pepper

Introductie drie nieuwe variëteiten op de FlowerTrials
Bij de FlowerTrials, die van 11 tot 14 juni worden gehouden, introduceert Brandkamp drie nieuwe variëteiten: Tropic Lantana Pitaya (rood / oranje), Tropic Lantana Pepper (rood) en Tropic Lantana Dragonfruit (donkerroze / crème). "De eerste twee zullen Red Lory vervangen omdat deze variëteiten op een veel unieker wijze groeien en meer bloemen en helderdere bloemen hebben dan Red Lory. Laatstgenoemde, Dragonfruit, is een compleet nieuwe kleur in ons assortiment. De kleur lijkt op die van het gelijknamige fruit."


Tropic Lantana Dragonfruit

De nieuwe variëteiten zijn te zien tijdens de FlowerTrials op Green05 in Maasdijk. (Klik hier om te zien wat er meer te zien is en om u te registreren voor het evenement.)

Voor meer informatie:
Brandkamp
Jürgen von den Driesch
Email: v.d.driesch@brandkamp.de
Phone: +49 (0) 228/33 08 75
Fax: +49 (0) 228/33 47 00
Mobile: +49 (0) 171/4 13 55 91
www.brandkamp.de


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven