Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stolze realiseert project bij anthuriumkwekerij Amazone Plant

Van tomatenkas naar anthuriumkas

Dat elk project uniek is, bewijst Amazone Plants, waar twee bedrijven één zijn geworden en de voormalig tomatenkas is omgebouwd tot een anthuriumkwekerij. De unieke manier van telen op dit bedrijf maakt dit project extra speciaal. Er wordt gebruik gemaakt van roltafels met teeltgoten, wat veel voordelen met zich mee brengt.

Van tomaten naar anthuriums
Fred van Zijl is van oorsprong een tomatenkweker en teelt al een aantal jaren tomaten op het moment dat hij, in 2009, de naastgelegen chrysantenkwekerij van zijn zwager koopt. In 2010 wordt gestart met het telen van anthuriums. De kas was ingericht met een systeem van roltafels met goten. Uit onderzoek bleek dat anthuriums ook goed op deze manier geteeld kunnen worden. De inrichting van de kas werd zodoende grotendeels behouden en alleen de goten werden aangepast voor de 17 cm potten. Fred bleef bij zijn tomaten en zijn compagnon Lex Scheffers ging over de anthuriums. In 2016 kregen Fred en Lex het idee om de anthuriumteelt uit te breiden en daarvoor de tomatenkas om te bouwen. Nu, in mei 2019, is de kas bijna helemaal af en staat deze al vol met anthuriums.

Stolze heeft voor dit project de water- en elektrotechnische installatie, groeilicht en Priva automatisering mogen verzorgen. Amazone Plants was deels al een klant van Stolze. Deels, omdat de installaties op de anthuriumkwekerij wel door Stolze geïnstalleerd waren, maar op de tomatenkwekerij niet. Ook gebruikten beide bedrijven een ander klimaatsysteem. Met het samenvoegen van beide bedrijven moest er eenheid komen, dus ook één leverancier en één systeem. Omdat het teelt- en watergift systeem van de anthuriumkwekerij goed beviel, werd er voor Stolze en dus ook voor Priva gekozen.

Uniek teeltsysteem
Het teeltsysteem van Amazone Plants is uniek. De teelttafels bestaan uit goten met daar tussen een kier. Eén van de voordelen van dit systeem is de weinige hoeveelheid water die nodig is voor de watergift. Een door Bram van den Ende ontwikkelt systeem met druppelslangen zorgt ervoor dat het water in de schuin aflopende goten loopt. Het water wat door de goten heen stroomt, blijft als een soort bel aan de onderkant van de pot plakken. De plant verzamelt zo in een korte tijd genoeg water en er hoeft maar heel kort water gegeven te worden.

Met de uitbreiding van de teelt is er ook voor gekozen om verschillende potmaten te gaan telen. Fred: "Voorheen teelden we alleen 17 cm potten, maar door ook in 9 cm, 12 cm en 14 cm potten te telen, kunnen we ons assortiment uitbreiden en de handel veel beter bedienen." Het telen in 4 verschillende potmaten brengt wel een logistieke uitdaging met zich mee. Elke potmaat heeft zijn eigen gootbreedte en daarmee zijn eigen soort tafel nodig. "Waar we eerst een logistieke planning moesten maken voor één potmaat, doen we dat nu vier keer. We moeten niet alleen rekening houden met ruimte en plaats in de kas, maar ook met het aantal beschikbare tafels per potmaat," aldus Fred. De schuur van de voormalige tomatenkwekerij is omgedoopt tot oppotschuur. Er komt een corridor van de nieuw ingerichte kas naar de schuur van de al bestaande anthuriumkwekerij, welke wordt ingericht voor de verwerking van meerdere potmaten. Zo kunnen de planten uit beide kassen op een centraal punt het bedrijf verlaten.

Automatisering in de tuinbouw
Fred geeft aan dat de tuinbouw met alle ontwikkelingen en automatisering steeds meer richting de industriesector gaat. "Kijk hier op het bedrijf maar naar alle logistiek en wat nu allemaal al computer gestuurd wordt. Dat wordt alleen nog maar meer." Hij ziet een toekomst voor zich waarbij monteurs aan de hand van serienummers, gekoppeld aan locatie, voor binnenkomst al weten wat de situatie is en waar ze precies moeten zijn. Hoe de toekomst er wat dat betreft uit ziet, kunnen wij ook niet vertellen. We zullen blijven ontwikkelen en luisteren naar de behoeften van de klant.

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nl
Publicatiedatum: