Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adriano Desideri, SOLHO:

"De zon biedt nieuwe kansen voor glastuinbouw"

Het bouwen van een kas en deze voorzien van gas en elektriciteit is op sommige locaties een grotere uitdaging dan op andere. Waar er in Nederland en de rest van Europa meestal een uitgebreide infrastructuur beschikbaar is, is dat in het Midden-Oosten en Noord-Afrika vaak niet het geval. Maar hier hebben ze dagelijks wel een flink aantal uren zon en dat zou, in combinatie met slimme technologie, weleens dé oplossing kunnen zijn. 

Proefmodel
Adriano Desideri en zijn team bij SOLHO - wat staat voor Solar Horticulture - hebben jaren gewerkt aan het opslaan van zonne-energie en het omzetten ervan naar elektriciteit. In 2016 ontdekten zij dat er in de tuinbouwsector vraag was naar dit soort duurzame oplossingen. Ze stelden zich voor aan Van der Hoeven, en nu, drie jaar later zijn hun ideeën realiteit geworden met de creatie van een proefmodel, genaamd SPRHOUT (Solar Powered Off-grid Horticultural UniT), dat toegepast werd op een kas in Frankrijk. "Nu kunnen we aantonen dat het ook echt werkt," zegt Adriano. "Het feit dat deze kas gebruikt wordt voor het telen van kiwi's maakt in deze niet uit want ons systeem zal gebruikt kunnen worden in elke kas en voor elke teelt, of het nu groenten, fruit of bloemen zijn." 

Oplossing voor een gebrek aan infrastructuur
"We kunnen een nieuwe markt voor kassenbouwers openen. Nu bepaalt toegang tot gas of elektriciteit of er een nieuwe kas gebouwd wordt of niet. Als het aan ons ligt, kunnen tuinbouwprojecten in de toekomst overal gebouwd worden en hoeven ze niet meer geannuleerd worden vanwege een gebrek aan infrastructuur."

Volgens Adriano is er veel potentieel voor dit zonne-energiesysteem in de Amerikaanse Sunbeltregio. "Er is daar een stijgende vraag naar hightech kassen om voedsel voor de lokale markt te verbouwen. Als je bedenkt dat hier een watertekort is, begrijp je wel dat overschakelen naar bedekte teelt niet alleen veel water zal besparen maar ook ervoor zorgt dat de kwaliteit van de groenten beter wordt."

Transformatie
Maar hoe werkt het? "Door middel van zonnecollectoren transformeren we zonlicht in thermische energie, waarna deze opgeslagen wordt. Daarna gebruiken we een thermische conversiemotor om deze energie om te zetten in elektriciteit. De thermische energie kan zo ook gebruikt worden om de kas indien nodig te verwarmen of te koelen."

Nu in Frankrijk bewezen is dat de technologie werkt, is het tijd voor de volgende stap. "We bevinden ons nog altijd in een vroeg stadium, maar we zijn met Van Der Hoeven wel al naar een paar commerciële projecten aan het kijken."

Voor meer informatie:
SOLHO BV
info@solho.eu
www.solho.eu

Publicatiedatum: