Oranje rozen zeer populair op markten en veilingen

“De kleur oranje is geschikt voor vele doeleinden en naar mijn mening de meest veelzijdige kleur die er is," zegt Alessandro Ghione van NIRP International. En de verkoopcijfers lijken hem gelijk te geven. "De laatste 15 jaar is de totale afzet van bloemen in deze kleur naar directe markten en veilingen met meer dan 10% gestegen." De rozenveredelaar zag de potentie van de kleur jaren geleden al en investeert daarom continue in het verbeteren van zijn assortiment van oranje variëteiten en ontwikkelt ook nieuwe soorten. Eén van de nieuwste toevoegingen aan het assortiment is Copacabana. “Deze variëteit heeft de capaciteit om zich aan te passen aan verschillende agronomische omstandigheden, wat resulteert in producten van uitstekende kwaliteit. Maar bovenal is het de opvallende en perfecte oranje kleur wat de variëteit zo uniek maakt. Het heeft de potentie om één van de beste oranje variëteiten ooit te worden."


Het team van NIRP International tijdens de IPM Essen 2019, waar ze de Copacabana (links) en Hotspot (rechts) presenteerden

Oranje op de rozenmarkt
De meeste gekleurde rozen worden gebruikt voor een bepaalde gelegenheid. Zo is rood zeer populair op Valentijnsdag, roze op Moederdag en wordt geel vaak gebruikt voor Pasen. Maar hoe zit dit met oranje? Dit is niet een kleur die gebruikt wordt bij specifieke gelegenheid, dus hoe zit het met de vraag? Volgens Alessandro zijn oranje rozen verantwoordelijk voor een behoorlijk aandeel van de totale verkoop en is dit aandeel de laatste jaren ook flink gestegen. "De laatste 15 jaar is de totale verkoop van oranje rozen aan directe markten en veilingen met ongeveer 10 % gestegen en de kleur is nu goed voor ongeveer 25 % van de totale verkoop aan directe markten en veilingen. Het is een 'multitask'-kleur, die perfect past in luxe bloemstukken en gemengde boeketten voor dagelijks gebruik. Het is een kleur die gebruikt wordt voor alle gelegenheden en die niet beperkt is tot feestdagen."

Ook bij de veiling van FloraHolland heeft oranje een belangrijk aandeel. "Als we kijken naar de top 25 variëteiten bij Royal Floraholland, zien we dat oranje de op drie na belangrijkste kleur is met een aandeel van 17 %, zegt Aart Buizer, verkoopmanager bij Fresco Flowers, een bedrijf dat bloemen verpakt bij Royal FloraHolland in Aalsmeer en Rijnsburg. Het bedrijf controleert, verpakt en levert bloemen van verschillende Keniaanse rozentelers.

Feloranje
Oranje is dus een zeer geschikte kleur die het hele jaar door verkocht kan worden. Het verkrijgen van een echt oranje kleur die voldoet aan de verwachtingen van telers is echter een flinke uitdaging, zegt Alessandro. Na jaren van testen en uitproberen, hebben ze deze variëteit ontwikkeld. "De kleur is wat onze aandacht trok. Hij is echt feloranje, wat deze variëteit zeer uniek maakt."

Daarnaast lijkt deze nieuwe oranje roos het goed te doen in hoog- en laagliggende gebieden. "Copacabana heeft de capaciteit om zich aan te passen aan verschillende agronomische omstandigheden. Het eindresultaat bij beide omstandigheden is een product van uitstekende kwaliteit die voor verschillende markten geschikt is: voor de retail wanneer het in een lager liggend gebied is geteeld en voor groothandelaren en bloemisten wanneer het op een hoger liggend gebied is geteeld. In de praktijk is het alsof je twee verschillende variëteiten hebt die dezelfde kenmerken hebben, hoewel ze toch heel verschillend zijn van elkaar. De opvallende, perfecte oranje kleur, die  waarschijnlijk nog vele jaren op eenzame hoogte zal staan, is de link tussen de variëteiten en karakteriseert Copacabana." Volgens Alessandro heeft het de potentie om één van de beste oranje variëteiten ooit te worden.

Vraag
Niet alleen het team van NIRP was onder de indruk van de kleur van de Copacabana maar de telers waren dit ook. "De kleur is één van de belangrijkste redenen dat rozentelers ze begonnen te telen." In de eerste helft van 2019 werd de variëteit geïntroduceerd op de directe markt en in de tweede helft van het jaar op de veiling. Hoe is de vraag naar de variëteit nu deze echt beschikbaar is op de markt?


De meest verkochte oranje variëteiten bij FloraHolland 

"Het verhaal van Copacabana is nog maar net begonnen. Oranje is vooral populair in Duitsland, maar dit is een traditionele markt die loyaal is aan de variëteiten die ze al kennen. Daarom is de top 3 van meestverkochte oranje variëteiten bij FloraHolland gevuld met bekende, oudere variëteiten," vertelt Buizer.

 
Stelen oranje rozen per land (veiling)

Niettemin heeft hij hoge verwachtingen van de Copacabana. Door de positieve kenmerken van de Copacabana, zoals het lange vaasleven en de pure oranje kleur, zal er zeker een markt zijn voor de nieuwe, verse oranje rozen. "Ik verwacht dat het aandeel van Copacabana jaarlijks dan ook aanzienlijk zal toenemen."

Oeganda
Alessandro is tevreden met het aantal telers dat de Copacabana heeft geplant en de positieve reacties die ze tot nu toe hebben ontvangen. Hij is echter nog enthousiaster over het feit dat de Copacabana ook aandacht uit Oeganda krijgt. "Sinds enkele maanden telen telers in Oeganda de variëteit ook. Het is de eerst variëteit van NIRP die in het  land geplant is sinds de zeer bekende rode roos."

Voor meer informatie:
NIRP International
Allessandro Ghione
E-mail: ag@nirpinternational.com 
www.nirpinternational.com 

Fresco Flowers 
Aart Buizer
E-mail: aart@frescoflowers.nl
www.frescoflowers.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven