column Royal Brinkman

Van gewasbeschermingsmiddelen naar plantweerbaarheidsmiddelen

Plantweerbaarheid is een begrip waar je in de tuinbouwsector niet meer omheen kan. Het versterken van het bodemleven, het afweersysteem en de vitaliteit van planten wordt steeds belangrijker door het kleiner wordende pakket aan chemische gewasbeschermingsmiddelen en de hoge eisen vanuit de afnemer. Plantweerbaarheidsmiddelen bieden een oplossing: dit zijn geen bestrijdingsmiddelen, maar producten die zorgen voor een betere weerstand. Dit maakt een gewas minder kwetsbaar voor eventuele plagen en ziektes.

Gerbera- en potplantenkwekerij Reijm Nieuwerkerk is in oktober vorig jaar begonnen met het inzetten van plantversterkende middelen. ProPlant H en ProEarth worden beide wekelijks gedruppeld (0,5 ltr per  1000 m2). “We zijn om diverse redenen gestart met het toepassen van deze middelen”, vertelt Johan Reijm. “Ten eerste wilden we een sterker, meer vitaal gewas om zodoende minder afhankelijk te zijn van gewasbeschermingsmiddelen. Maar we waren ook benieuwd in hoeverre beide middelen de kans op een meeldauw beval  konden verlagen. We maken normaal gesproken namelijk vaak gebruik van Rocket, maar vanaf 1 oktober 2020 zal deze toelating vervallen. We zijn dus op zoek naar een alternatief.”

“Desinfectiemiddelen en de toegepaste Synvital producten kunnen samen in het leidingsysteem.” Kees Kouwenhoven, gewasbeschermingsspecialist bij Royal Brinkman, begeleidt de klant. “Er is gekozen voor ProPlant H en ProEarth, beide producten van Synvital, omdat deze in combinatie met desinfectiemiddelen in het druppelsysteem gebruikt kunnen worden. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van levend materiaal in het leidingsysteem, kunnen er geen ontsmettingsmiddelen toegepast worden. Daarnaast zijn deze middelen zeer geschikt voor de plantvitaliteit.”

“De plant voelt sterker aan”
De eerste weken had Johan Reijm een hard hoofd in de werking. “We hadden helaas nog steeds last van meeldauw, dit hebben we bestreden met Rocket. Kees vertelde ons toen dat de werking pas op langere termijn zichtbaar gaat worden omdat dan door de toepassing het gewas sterker zou zijn. En dat bleek te kloppen, want na 10 weken zagen we echt verschil: veel groener blad dan de niet behandelde afdeling, bijna geen meeldauw en de plant voelt sterker aan. Wij zijn inmiddels wél super enthousiast en gaan door met het inzetten van plantversterkende middelen.”

Het doel van ProPlant H is het verbeteren van de plantvitaliteit. De algen in het product ondersteunen de fotosynthese, wat bijdraagt aan de groei en het plantherstel. ProEarth is ontwikkeld voor het systemisch ondersteunen van plant en bodem voor verbeterde vitaliteit. Het belangrijkste doel van ProEarth is het verbeteren van het bodemleven. De aanbevolen dosering van beide producten is 500 ml per 1000 m2. Ons advies is om altijd een proefbespuiting uit te voeren. Meer weten? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten.


Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
t: +31 (174) 44 61 00
f: +31 (174) 44 61 50
info@brinkman.nl
www.brinkman.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven